https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-nove-unijni-politiky-maji-zemedelci-obavy-odbornici-ne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z nové unijní politiky mají zemědělci obavy, odborníci ne

30.10.2011 05:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Velký podnik, který má málo zaměstnanců nebo jehož zaměstnanci mají nízké mzdy, by mohl zastropování pocítit, jinak zůstane v pohodě, zjistil Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Velký podnik, který má málo zaměstnanců nebo jehož zaměstnanci mají nízké mzdy, by mohl zastropování pocítit, jinak zůstane v pohodě, zjistil Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Čeští zemědělci hlasitě volají po změně Návrhu reformy společné zemědělské politiky EU. Ta totiž chce od roku 2013 zavést maximální limit dotací na 300 000 euro na farmu. Česká republika, která má velké farmy, na to podle Zemědělského svazu ČR (ZSČR) doplatí. Někteří odborníci si však myslí, že situace není tak černá.
 

Tomáš Doucha z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) si ale myslí, že 99 % českých podniků se maximální limit vůbec netýká. Z jeho propočtů totiž vyplývá, že krácení dotací se dotkne pouze několika málo podniků. „Od přímých plateb přes počet hektarů se odečítají superhrubé mzdy najatých pracovníků a to se srovnává s limity stropů,“ vysvětlil Doucha Ekolistu. Pouze podnik, který má málo zaměstnanců nebo jehož zaměstnanci mají nízké mzdy, by mohl limit pocítit - ČR tím přijde asi o 1 % příjmů, to znamená 9 milionů eur.

Pro Ekolist Doucha uvedl i příklad s konkrétními čísly. Modelově se jedná o velký podnik s extenzivním chovem skotu na 10 000 ha a se 150 zaměstnanci, kteří pobírají 300 tisíc Kč ročně superhrubé mzdy. Podnik plní všechny podmínky cross compliance a ozelenění a nárokuje i přímé platby z titulu handikepované oblasti a plateb spojených s produkcí.

Takový podnik by měl nárok na zhruba 170 Euro/ha základní platby, tj. celkem 1 700 000 Euro. Od této částky se odečítá celková vyplacená superhrubá mzda, tj. při 25 Kč/Euro 1 800 000 Euro. Výsledná částka pro stropy pak je výsledkem 1 700 000 mínus 1 800 000, tedy - 100 000 Euro. Aby doplatil na novelu, musel by tento výsledek být 300 000 Euro a více.

Proti limitům je i ministr Bendl

O peníze by nicméně Česká republika nepřišla úplně. Seškrtané přímé platby by se přesunuly do jiného pilíře zemědělské politiky, který se zabývá rozvojem venkova.

Proti omezení přímých plateb na maximální částku 300 000 Euro již vystoupil ZSČR, nelíbí se ale ani ministru zemědělství Petru Bendlovi. "My bychom rádi, aby se zcela škrtlo," řekl ministr ČTK . Podle jeho odhadů by čeští zemědělci mohli přijít o zhruba 0,5 až 4 % ze zhruba 890 až 892 milionů eur, které na každý rok v období 2014 až 2019 mají od komise navrženo.

Také pod vlivem kritiky ze strany zemědělců se objevují spekulace, že se velké podniky administrativně rozdělí na několik menších, aby tak dosáhly na vyšší dotace. Doucha říká, že štěpení podniků nikdo právně bránit nebude. Každá země ale musí zajistit, aby byla identifikována spekulativní štěpení podniků. A to pak ovlivní i nároky na přímé platby.

Co je malé, to je eko

Zelený kruh sdružující ekologické organizace upozornil, že by podle Návrhu reformy Společné zemědělské politiky mohly monokultury kukuřice a řepky olejky ovládnout česká pole. Problematický je prý také návrh, aby malé farmy nemusely plnit minimální požadavky na ochranu životního prostředí a zdraví. Evropská komise zde vychází z předpokladu, že malé farmy se chovají ekologicky sami od sebe a ani nemohou zásadní měrou ovlivnit životní prostředí země.

Naopak podmínění pouhé třetiny přímých plateb kvalitnějším a šetrnějším zemědělským hospodařením vnímá Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu jako první krok na cestě k udržitelnému zemědělství. „Někteří představitelé českého ministerstva zemědělství, bohužel proti této pozitivní změně brojí,“ poznamenal Vondrouš.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist