https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-novych-mlynu-zacali-upoustet-vice-vody-zavodni-oboru-soutok-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Nových Mlýnů začali upouštět více vody, zavodní oboru Soutok

3.3.2020 00:22 | NOVÉ MLÝNY (ČTK)
Vodohospodáři z Povodí Moravy dnes začali z Novomlýnských nádrží vypouštět více vody, chtějí doplnit vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v suchem ohrožené oboře Soutok. / Ilustrační foto
Vodohospodáři z Povodí Moravy dnes začali z Novomlýnských nádrží vypouštět více vody, chtějí doplnit vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v suchem ohrožené oboře Soutok. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Vodohospodáři z Povodí Moravy dnes začali z Novomlýnských nádrží vypouštět více vody, chtějí doplnit vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v suchem ohrožené oboře Soutok. Lužní les totiž vzhledem ke klimatické změně spotřebuje k přežití více vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Obora leží v nejjižnějším cípu Moravy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Podle vodohospodářů je sice obecně řada toků na polovině průměrného stavu průtoků, únorové deště ale zachytily vodní nádrže. "Vodu z novomlýnských nádrží teď můžeme využít pro environmentální účely. Znamená to, že zvýšíme odtok z přehrady a prostřednictvím Dyje a soustavy kanálů dostaneme několik set tisíc kubíků vody do lužních lesů v oboře Soutok, která je už několik let po sobě sužována nedostatkem vody," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Odtok z Novomlýnských nádrží tak vodohospodáři zvýšili na 80 až 90 metrů krychlových za vteřinu, přičemž ještě v pondělí z nádrže odtékalo asi 18 metrů krychlových za vteřinu. Ve čtvrtek pak vodohospodáři odtok vrátí na původní hodnotu. Hladina v nádrži se za tu dobu může snížit až o 40 centimetrů. "Opatřením docílíme významného posílení vodního režimu v oblasti a k omezení negativního vlivu sucha," uvedl Gargulák. Doplnil, že obdobnou manipulaci vodohospodáři provedli i loni a v roce 2017. Rok 2018 byl ale podle něj natolik suchý, že podobnou akci uskutečnit nemohli.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

4.3.2020 12:39
Jen PR článek zločinců z Povodí Moravy.... obora soutok je dobrá věc, ale využívat vodní dílo a regulace toků k udržování jakkoliv hodnotného území je blbost až hovadina... tento článek je takové chystání si půdy pro to, aby mohli tito zločinci propagovat přehrady a mohli říkat.... dívejte se lidé prostí, jak jsou přehrady úžasné.... ALE ONY NEJSOU!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.3.2020 09:16 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku ty jsi opravdu magor. Na tobě je krásně vidět jaké nebezpečí se skrývá v prázdné hlavě která se potkala s demagogií.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

7.3.2020 10:50 Reaguje na Jarek Schindler
No, to teda od vás není moc fajn reakce, co říkáte? Vystavil jste sám sobě vysvědčení, o kterém píšete...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.3.2020 10:53 Reaguje na Jindřich Duras
Jakou reakci na výkřiky pana Kašpárka o zločincích z Povodí Moravy, si představujete, za fajn reakci pane Duras? Ono někoho jen tak nazývat zločincem je podle vás fajn? Navíc pan Kašpárek s velkou pravděpodobností vůbec neví o čem mluví. Ale to je vlastnost většiny ekotrotlů.
Jen o článek pan Kašpárek píše :“ něčemu nerozumět a přitom dělat závěry až soudy je opravdu hodné jen hlupáka bez schopnosti sebereflexe.
Přeberte si to jak chcete,. Já na označení pana Kašpárka jako ekomagora,, nic měnit nebudu.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

7.3.2020 10:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Trochu už žijeme vlastním přičiněním v šílené době, kdy absurdní řešení jsou obvykle jediná, co zbývají...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.3.2020 10:58 Reaguje na Jindřich Duras
Vy považujete řízené zaplavení lužního lesa za absurdní řešení pane Duras ? Asi by pro vás byla lepší povodeň a zatopení nejen toho lužního lesa. Ono, pokud si dobře pamatuji se řízeným zaplavováním počítalo již při stavbě Novomlýnských nádrží.
No a přehrady nemusí být přímo úžasné. Na druhou stranu například zásobují pomalu polovinu lidí v ČR pitnou vodou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist