https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-nzu-light-budou-moci-cerpat-duchodci-uz-pouze-s-jednou-nemovitosti-k-bydleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z NZÚ Light budou moci čerpat důchodci už pouze s jednou nemovitostí k bydlení

30.5.2024 12:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) změní podmínky pro čerpání podpory z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Nově budou moci čerpat starobní důchodci pouze s jednou nemovitostí určenou k bydlení, kromě těch určených k rekreaci. Podmínky pro invalidní důchodce a lidi pobírající příspěvky na dítě nebo bydlení se nemění. Sjednotí se také výše dotace až na 250 000 korun a na dílčí zateplení budou dotace podle metrů čtverečních, nikoliv celkově za jednotlivé úpravy. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). O podporu z NZÚ Light bude možné začít opět žádat od 25. června. Příjem žádostí se pozastavil od 22. května. V NZÚ Light úřad zprvu vyčlení tři miliardy korun.
 
"Dáváme limit majetkového testu. Senior samozřejmě může mít další majetek, jako je pole nebo rekreační objekt, ale nově se to nebude stahovat na ty, kteří mají více nemovitostí. Ti budou moci žádat o podporu ze standardní verze NZÚ. Přecházíme na spravedlivější systém a bude se vypočítávat dotace podle metrů čtverečních plochy fasády, dveří, oken, stropu, půdy nebo třeba sklepa," řekl Hladík.

MŽP a Státní fond životního prostředí (SFŽP) sjednotí dotace na částku 250 000 korun a žadatel se následně bude rozhodovat sám, kam podporu zaměří. Dříve bylo možné čerpat 150 000 korun na zateplení a 90 000 korun na prvky spojené s ohřevem vody. Některé dotace na dílčí zateplení se ale sníží. Například podpora solárního ohřevu vody z 90 000 na 70 000 korun a solárního systému z 60 000 na 50 000 korun. Od června budou pro NZÚ Light tři miliardy korun, Hladík dodal, že by se suma, pokud bude vysoký zájem, následně mohla navýšit.

Cílem programu NZÚ Light byla podle ministerstva životního prostředí okamžitá finanční podpora pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy na rychlé a jednoduché zateplení domů. Ve srovnání s klasickou verzí programu se peníze vyplácejí předem. O dotace z NZÚ Light mohou žádat také majitelé bytů a společenství vlastníků jednotek, ve kterých bylo renovováno alespoň 75 procent objektu. Peníze na dotační program jsou z Modernizačního fondu, tedy z peněz z emisních povolenek.

Od spuštění programu si o podporu zažádalo téměř 80 000 lidí, stabilně byl průměrný příjem kolem 6000 žádostí měsíčně. Výrazně podle dat MŽP převládali senioři, kteří tvořili 91 procent všech žadatelů. Nejméně žádostí bylo v Praze, naopak nejvíce podporu chtěli ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejvyšší poměr důchodců k dalším žadatelům byl na Vysočině. Nesplnění podmínek pro čerpání dotace MŽP odhalilo ve čtyřech případech v hodnotě 320 000 korun. Od realizace zateplení odstoupilo 1274 zájemců, ze kterých vrátilo 1266 lidí peníze v celkové hodnotě 123,7 milionu korun. Podle ředitele SFŽP Petra Valdmana úřad neeviduje žádné zneužití dotace.

"Od roku 2023 bylo rozděleno 8,6 miliardy korun, nicméně přijaté žádosti máme už za devět miliard korun. Vyčerpala se celá alokace poslední výzvy, a proto jsme minulý týden zastavili příjem žádostí. Schváleno bylo přes 75 000 žádostí a vyplacena byla podpora ve výši 8,3 miliardy korun. Více než polovina žádostí je již realizována," dodal Valdman.

Podmínky se změnily také u čerpání dotací z programu Oprav dům po babičce, o který je kvůli vyšším investičním podmínkám nižší zájem. Žadatelé o podporu z tohoto programu nesměli dříve vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt či dům. Mohli ale mít polnosti a lesy. To už by od června nemělo být podmínkou, a zažádat si tak budou moci o komplexní zateplení i lidé s dalším bytem či domem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist