https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-usa-odstartoval-satelit-ktery-bude-merit-hladinu-vody-po-cele-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z USA odstartoval satelit, který bude měřit hladinu vody po celé Zemi

17.12.2022 02:12 | Vandenbergova základna (USA) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z Vandenbergovy základny v Kalifornii v pátek odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX se satelitem, který v následujících letech prozkoumá a zaznamená stav pozemských oceánů a povrchové vody. Informovala o tom agentura AP, podle níž je satelit potřeba kvůli mapování dopadů klimatických změn, které někde vedou ke stále horším suchům a jinde zase k záplavám.
 

"Uvidíme věci, které jsme předtím prostě vidět nemohli... a budeme skutečně vědět, kde je v daném okamžiku voda," vysvětlil Benjamin Hamlington z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který spolu s partnery satelit sestrojil.

Přístroj o velikosti vozu kategorie SUV bude měřit hladinu vody na více než 90 procentech zemského povrchu, a to včetně milionů jezer a 2,1 milionu kilometrů řek. Vědcům to umožní lépe sledovat vodní toky a identifikovat potenciálně rizikové oblasti.

Zřejmě úplně nejdůležitější je podle AP to, že satelit ukáže místa, kde rychle stoupá hladina mořské vody a mění se pobřeží, což by mohlo přispět k záchraně životů i majetku. Celou planetu od Arktidy až po Antarktidu zmapuje zařízení nejméně jednou za tři týdny, a to díky tomu, že bude Zemi obíhat ve vzdálenosti přes 890 kilometrů.

Mise, na níž spolupracuje i francouzská vesmírná agentura, má trvat tři roky. Náklady na projekt se pohybují ve výši 1,2 miliardy dolarů (27 miliard Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

17.12.2022 09:54
Jak je tohle možné?! To jsou zase nějaké lži západních imperialistů!

Vždyť přeci vyžranej nácek Rogozin tvrdil, že bez ruských motorů budou létat USA do vesmíru maximálně na košťatech!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2022 10:03 Reaguje na Petr Eliáš
A Evropa se neobejde bez ruského plynu a svět bez ruských energií a hlavně, bez jejich mírumilovnosti a humanismu.
Surovikin:„Dalo by se tedy říci, že Ukrajince zachraňujeme, ale jde to pomalu, protože jsme ohleduplní“.
Odpovědět
ZK

Zan K.

21.12.2022 13:47
Dobrá. Zjistíme stav a...Co? Stejně s tím nikdo nic nenadělá, jen začne další mograce....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist