https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-ilegalni-skladku-chemikalii-na-zahrade-za-domkem-policie-stiha-dva-muze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za ilegální skládku chemikálií na zahradě za domkem policie stíhá dva muže

11.9.2020 00:16 | BUDČEVES (ČTK)
Sudy obsahovaly hlavně koncentrované odpadní kyseliny sírové a tekuté kaly s obsahem hliníku, fosforečnanů, železa, manganu a barya o celkové váze přes 70 tun. Ilustrační obrázek.
Sudy obsahovaly hlavně koncentrované odpadní kyseliny sírové a tekuté kaly s obsahem hliníku, fosforečnanů, železa, manganu a barya o celkové váze přes 70 tun. Ilustrační obrázek.
Za vytvoření nelegální skládky různých chemikálií ve velkých plastových kontejnerech v Budčevsi na Jičínsku policie stíhá dva muže ve věku 36 a 62 let. Za neoprávněné nakládání s odpady jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení, uvedl mluvčí policie Aleš Brendl. Na skládku ukrytou v zahradě za roubeným domkem v centru obce policii a hasiče upozornil loni v září anonym. Následná likvidace skládky stála 3,1 milionu korun.
 

Skládku s chemikáliemi obvinění podle policie vytvořili mezi srpnem a říjnem roku 2018. "Bez ohledu na okolní bytovou zástavbu a vodní zdroje úmyslně a především zcela nevhodně uskladnili 49 plastových IBC kontejnerů. Některé z nich nesly od prvopočátku známky špatného technického stavu," uvedl mluvčí.

Sudy obsahovaly hlavně koncentrované odpadní kyseliny sírové a tekuté kaly s obsahem hliníku, fosforečnanů, železa, manganu a barya o celkové váze přes 70 tun. "U jednoho z kontejnerů došlo k částečnému úniku nebezpečných látek. Při jejich odvozu tak musela nastoupit těžká technika a odbagrovat kontaminovanou zeminu," uvedl mluvčí.

Likvidaci nelegální skládky loni v říjnu a v listopadu zajistilo město Jičín jako obec s rozšířenou působností. Specializované firmě město zaplatilo 3,1 milionu korun, které následně dostalo proplacené od Královéhradeckého kraje. Hejtmanství již dříve uvedlo, že pokud policie najde pachatele vzniku nelegální skládky, bude kraj úhradu vymáhat od něj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist