https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-masivni-uhyn-lachtanu-v-peru-muze-podle-vedcu-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za masivní úhyn lachtanů v Peru může podle vědců ptačí chřipka

15.2.2023 11:35 | LIMA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za masivní úhyn stovek lachtanů v Peru může ptačí chřipka. Zjistil to mezinárodní vědecký tým, který zkoumal uhynulá zvířata. Výsledek je podle vědců znepokojivý, protože jednou z hypotéz je, že se virus dokáže přenášet mezi savci, napsal deník El País.
 

Od ledna úřady zaznamenaly v různých částech Peru úhyn více než 600 lachtanů. To je podle deníku El País ojedinělé. Masivním úhynem se začal zabývat mezinárodní vědecký tým, který u všech zkoumaných uhynulých lachtanů objevil přítomnost ptačí chřipky (H5N1).

Vědci se nyní snaží zjistit, jak se lachtani nakazili. Hlavní hypotézou je, že se nakazili jednotlivě od nemocných ptáků, protože se zatím neprokázaly případy přenosu viru mezi savci. "Je to druhý případ masivní úmrtnosti, který napovídá, že se tento virus může lehce adaptovat na přenos mezi savci," uvedl expert na nové nemoci z univerzity v Rotterdamu Thijs Kuiken. Podle něj jsou zjištění z Peru znepokojující. Vědci také připomínají, že lachtani žijí v koloniích, což by mohlo usnadnit přenos viru.

První případy ptačí chřipky v Latinské Americe byly zaznamenány na konci loňského roku. Jen v Peru se viru připisuje úhyn zhruba 50 000 volně žijících ptáků, a to hlavně pelikánů a terejů. Vláda vyzvala obyvatele, aby zamezili styku s volně žijícími zvířaty. V Ekvádoru byla na začátku ledna hospitalizována na jednotce intenzivní péče devítiletá dívka, která je prvním popsaným případem přenosu ptačí chřipky na člověka v Latinské Americe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist