https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-nepovolenou-tezbu-raseliny-ma-hrozit-sankce-az-milion-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za nepovolenou těžbu rašeliny má hrozit sankce až milion korun

7.8.2016 14:39 | PRAHA (ČTK)
Rašelina není podle platných zákonů ani nerostem, ani biomasou. Dříve se používala jako palivo nebo stelivo pro hospodářská zvířata, nyní je využívána zejména jako základ pro výrobu substrátů
Rašelina není podle platných zákonů ani nerostem, ani biomasou. Dříve se používala jako palivo nebo stelivo pro hospodářská zvířata, nyní je využívána zejména jako základ pro výrobu substrátů
Pokuta až 100 000 korun má hrozit za průzkum rašelinišť bez povolení a za nepovolenou těžbu rašeliny až jeden milion korun. Počítá s tím návrh nového zákona o těžbě rašeliny, který připravilo ministerstvo zemědělství. Norma má nahradit zastaralou úpravu, která byla přijata před 60 lety.
 

"S ohledem na uvedené je žádoucí vytvoření vlastního právního předpisu, který by přesně vymezil zásady průzkumu a těžby rašeliny a zajistil odpovídající požadavky ochrany životního prostředí včetně sankcí za porušení stanovených povinností," zdůvodnilo ministerstvo potřebu samostatného zákona.

Nyní může ministerstvo pouze organizovat a provádět průzkum rašelinišť a povolovat její těžbu. Nově by těžaři rašeliny za žádost o povolení těžby měli zaplatit 10 000 korun, podrobnosti má upravit vyhláška.

Rašelina není podle platných zákonů ani nerostem, ani biomasou. Dříve se používala jako palivo nebo stelivo pro hospodářská zvířata, nyní je využívána zejména jako základ pro výrobu substrátů pro zvýšení úrodnosti půdy, a dále v lékařství a lázeňství v rámci balneoterapie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist