https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-peci-o-domaci-mazlicky-cesi-utrati-i-nekolik-tisic-korun-vedou-psi-a-kocky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za péči o domácí mazlíčky Češi utratí i několik tisíc korun, vedou psi a kočky

16.4.2023 00:35 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Za péči o domácí mazlíčky jsou Češi ochotni zaplatit i několik tisíc korun, nejoblíbenější jsou psi a kočky, následují hlodavci a rybičky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci. Podle nich je velký zájem i o agamy, chameleony nebo suchozemské želvy.
 

Češi vyhledávají stále kvalitnější krmiva, na trhu se začínají uplatňovat i ta, která pochází z udržitelných zdrojů a lokálních surovin. ČTK to řekl provozní ředitel obchodů Super zoo Luboš Rejchrt. "Podle našich průzkumů navíc vyplývá, že na kvalitní krmivo přecházejí také majitelé, kteří dříve svým mazlíčkům vařili," uvedl. Trendem posledních měsíců jsou dále interaktivní hračky pro zvířata, jako jsou například hlavolamy nebo čmuchací koberečky, doplnil.

V Česku je podle Rejchrta velké množství nadšenců do terarijních zvířat. "Když se někdo zamiluje do těchto mazlíčků, většinou nezůstává u jednoho," uvedl. Pozoruje také zvýšený zájem o kočky. Někteří zákazníci je začínají upřednostňovat před psy kvůli tomu, že jsou časově i finančně méně náročné na péči, doplnil. Za potřeby pro kočky zákazníci Super zoo podle Rejchrta utratí asi 600 korun měsíčně, v případě psů je to 700 korun za měsíc, uvedl.

Nejčastější chybou při výběru krmiv je neznalost složení a potřeb domácího mazlíčka, uvedl Štefan Šraga z e-shopu Krmivo-platinum.cz. Někteří chovatelé podle něj také stravu špatně dávkují. "Kolikrát jim nasypou plnou misku s tím, aby jedli, kdy chtějí a pak se diví, že zvíře v dalších dnech nechce jíst," uvedl. Kvalitní krmiva jsou podle něj drahá, majitel však ušetří za případnou návštěvu veterináře, dodal.

To, že jsou domácí mazlíčci důležitou součástí rodiny, pozoruje ředitelka Krematoria zvířat v Praze Kateřina Prošková. O zpopelnění podle ní žádají i majitelé andulek nebo morčat. Nejvíce kremací je vždy od října do jara, kdy zvířata častěji umírají, uvedla. Zájem je také o rozlučkový obřad, kdy si pozůstalí nechají promítat vzpomínkové fotografie. Při hmotnosti mazlíčka do deseti kilogramů podle Proškové služba v základu vyjde na 5000 korun. "Atmosféra na obřadu je kolikrát taková, jako když člověku umře blízký člověk," řekla.

Podle Andrey Šulcové z obchodu Energy, který se specializuje na doplňky stravy pro lidi i zvířata, roste počet chovatelů, kteří se starají i o psychickou rovnováhu svých domácích mazlíčků. Zvýšenou poptávku po kapičkách na uklidnění pozoruje například v období letních dovolených, kdy zvířata tráví hodně času na cestách, nebo před silvestrem.

Zájem o chovatelské potřeby letos podle srovnávače cen Heureka.cz proti minulému roku stoupl o více než desetinu. Zákazníci vyhledávají například steliva a toalety pro kočky nebo klece, řekl datový analytik Heureky Martin Slavětínský. V případě krmiv podle něj roste zájem o větší balení sedmi až 15 kilogramů. Lidé naopak šetří na pelíšcích, oblečcích nebo škrabadlech, uvedl.

Na e-shopu Mall.cz v posledních dnech skokově narostly prodeje konzerv a kapsiček pro kočky, u psů naopak vedou granule. Za krmivo zákazníci průměrně utratí 500 korun, meziročně o 15 procent více, řekl mluvčí Jakub Charvát. V kategorii potřeb pro domácí mazlíčky jsou v nabídce e-shopu také ortopedické pelechy, venkovní lehátka nebo elektronický výcvikový systém, který psa stimuluje vibracemi a tóny, uvedl Charvát.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

16.4.2023 08:50
A když měli (Češi) zaplatit 30 Kč u doktora tak padla vláda.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

16.4.2023 17:26
Sousedka koupila kocourovi klimatizovaný pelíšek....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist