https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-podil-na-nelegalnim-obchodu-s-nosorozcimi-rohy-ulozil-soud-15-lidem-podminky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za podíl na nelegálním obchodu s nosorožčími rohy uložil soud 15 lidem podmínky

22.3.2022 19:51 | PRAHA (ČTK)
Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce do Jihoafrické republiky.
Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce do Jihoafrické republiky.
V případu skupiny lidí, kteří se podle obžaloby podíleli na nelegálním obchodování s nosorožčími rohy, dnes Obvodní soud pro Prahu 6 uložil obžalovaným podmíněné tresty od jednoho do dvou let. Některým také uložil peněžité tresty, nejvyšší činil 450 000 korun. Rozhodnutí není pravomocné. Všichni obžalovaní vinu odmítají, někteří se proti rozsudku odvolali.
 

Soud potrestal 15 z 16 obžalovaných, případ jednoho z nich byl totiž už dříve vyčleněn k samostatnému projednání. Soudkyně s odůvodněním svého rozhodnutí odkázala na písemné vyhotovení rozsudku.

Organizátoři trestné činnosti podle obžaloby sháněli v letech 2011 až 2013 lovce, kteří jezdili střílet nosorožce tuponosého jižního do Jihoafrické republiky. Platili jim údajně pobyt i další náklady a také sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Obžaloba tvrdí, že pak od lovců rohy získali za sto amerických dolarů (nyní asi 2240 korun) a následně je mnohem dráž prodali nebo se je pokusili prodat vietnamské komunitě, která věří, že prášek z rohů léčí rakovinu.

Mezi obžalovanými jsou jak údajní organizátoři, tak samotní lovci. Skupina podle tvrzení obžaloby obchodovala s 24 rohy v celkové hodnotě téměř 96 milionů korun.

Obžalovaní lovci v minulosti u soudu tvrdili, že neměli tušení, že by dělali něco nelegálního. Shodně také popřeli, že by za lov dostali zaplaceno. Podle některých zněla dohoda tak, že když se následně vzdají trofeje, nebudou muset platit náklady na cestu a lov. Vývoz trofejí z JAR trestný není, trestný je však následný obchod s nosorožčími rohy.

Obvodní soud původně 15 ze 16 obžalovaných zprostil obžaloby. Odsoudil pouze jednoho muže, kterému uložil dvouletou podmínku. Rozsudek ale tehdy zrušil odvolací soud, když obvodnímu soudu vyčetl, že důkazy nezhodnotil ve vzájemných souvislostech a nevypořádal se s rozpory.

Soudkyně následně předloni v listopadu nepravomocně uložila všem obžalovaným podmíněné tresty od jednoho do dvou let. Nižšími podmínkami potrestala lovce, vyššími pak lidi, kteří lov podle obžaloby organizovali. I tento rozsudek ale městský soud zrušil, případem se tak obvodní soud zabýval potřetí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist