https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-poklesem-sklizne-je-mokre-pocasi-podle-ekonoma-skoncila-zlata-era-repky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za poklesem sklizně je mokré počasí, podle ekonoma skončila zlatá éra řepky

2.7.2021 14:14 | PRAHA (ČTK)
Meziročně klesla výměra osevních ploch řepky zhruba o 12 procent. Rozšířily se pak plochy slunečnice, sóji, máku nebo hrachu.
Meziročně klesla výměra osevních ploch řepky zhruba o 12 procent. Rozšířily se pak plochy slunečnice, sóji, máku nebo hrachu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | archiv F. / pxhere
Hlavním důvodem poklesu celkové sklizně byl loňský mokrý podzim, uvedl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank je letošní první odhad sklizně podobný loňskému. Neočekává letos větší tlak na ceny pečiva.
 

Podle Píchy může zpožděná vegetace stále pokles dohnat, na druhou stranu v případě deštivého léta můžou nastat sklizňové komplikace. Letošní sklizeň základních obilovin bude podle prvních odhadů o 7,1 procenta nižší než loni a bude činit 6,767 milionu tun. Jejich předpokládaný hektarový výnos má meziročně klesnout o šest procent. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,072 milionu tun, meziročně o 13,9 procenta méně. Hektarový výnos řepky očekávají o 7,4 procenta nižší než loni.

Kovanda upozornil, že odhad sklizně řepky je nejnižší z prvotních odhadů od roku 2011, meziročně klesla výměra osevních ploch zhruba o 12 procent. To pak podle něj pomáhá diverzitě českého zemědělství, rozšířily se tak plochy slunečnice, sóji, máku nebo hrachu. "Rozhodně nelze vyloučit, že letošní sklizeň řepky bude nejslabší od roku 2012, nebo dokonce 2011, kdy se jí sklidilo 1 046 000 tun. 'Zlatá éra' sklizně řepky je tak zřejmě pryč. Řepka vykázala rekordní sklizně v letech 2014 a pak také ve zmíněném velmi teplém a suchém roce 2018, jenž byl pro změnu katastrofální z hlediska zejména sklizně brambor, ale také právě obilovin," uvedl.

"Loňský mokrý podzim neumožnil zasít všechny ozimé plodiny, což je hlavní příčinou odhadovaného poklesu celkové sklizně. Jarní obiloviny nejsou tak výkonné, jako ozimé. Ke snížení odhadu přispělo i chladnější jaro, kdy rostliny sice měly dostatek vláhy, ale nízké teploty neumožnily jejich plný vývoj, což je vidět na nižším odnožování a větvení všech plodin," sdělil ČTK Pícha.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala se letošní příchod jara zpozdil o jeden až tři týdny, podobné zpoždění čeká komora u sklizně většiny komodit. Žně tak podle něj budou posunuté zhruba o deset dní.

"Porosty zatím vypadají relativně dobře a očekáváme výnosově průměrný rok. Problémy jsme zaznamenali pouze lokálně v místech, kde došlo k vyšším srážkám a hrozí podmáčení polí," sdělil ČTK prezident komory. Nejvíce postižená je podle něj Morava, která byla navíc v minulém týdnu zasažená bouřemi s tornádem. "Živelní pohroma se prohnala přes sady, vinice i pole a zničila velkou část úrody. Na přesné vyčíslení škod je ale zatím ještě brzy. Situace není vzhledem k počasí příznivá ani na Rakovnicku, Lounsku, Litoměřicku a lokálně v dalších místech zasažených bouřkami z posledního týdne," doplnil. Menší úrodu pak podle něho čekají pěstitelé kukuřice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.7.2021 16:08
Zlatá éra řepky skončí, až se zruší ( BRUSEL ) přidávání řepkového oleje do nafty - ekonome !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.7.2021 17:08 Reaguje na smějící se bestie
Už aby to bylo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist