https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-pozary-v-australii-mohou-klimaticke-zmeny-tvrdi-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za požáry v Austrálii mohou klimatické změny, tvrdí odborníci

9.3.2020 00:18 | CANBERRA (ČTK)
Za ničivé požáry, které v druhé polovině roku 2019 a na začátku letošního roku postihly Austrálii, mohou nejméně ze 30 procent klimatické změny. / Ilustrační foto
Za ničivé požáry, které v druhé polovině roku 2019 a na začátku letošního roku postihly Austrálii, mohou nejméně ze 30 procent klimatické změny. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za ničivé požáry, které v druhé polovině roku 2019 a na začátku letošního roku postihly Austrálii, mohou nejméně ze 30 procent klimatické změny. Uvedli to odborníci, kteří se zapojili do studie analytického centra pro výzkum klimatických změn WWA. Varovali rovněž, že požáry podobného rozsahu mohou představovat nezvladatelné nebezpečí v podobě emisí a dalšího nárůstu teplot. O studii minulý čtvrtek informovala nadace Thompson Reuters.
 

Požáry v Austrálii propukly ve druhé polovině loňského roku, plně pod kontrolu se je podařilo dostat až tento měsíc. Vyžádaly si nejméně 34 lidských životů a usmrtily 1,5 miliardy zvířat. Zasáhly 19 milionů hektarů půdy, vypočítala klimatoložka Sophie Lewisová z Univerzity Nového Jižního Walesu v australském hlavním městě Canberra. To je plocha dvakrát větší než celé Česko. "Lidstvo a příroda musely za požáry zaplatit obrovskou cenu," řekla Lewisová.

Do výzkumu WWA se zapojili vědci z celého světa. Podařilo se jim prokázat například souvislost klimatických změn a vlny veder, která v minulém roce vedla k pokoření teplotních rekordů ve Francii, nebo extrémních srážek během loňské tropické bouře Imelda v Texasu.

U australských lesních požárů je ale těžké stanovit, jak moc se na nich klimatické změny podílely, napsala minulou středu BBC. Nejspíše tu působilo více faktorů jako například zvýšená spotřeba vody, která vysušuje krajinu, nebo tvorba tepelných ostrovů ve městech a jejich okolí. Vědci se však shodli na tom, že klimatické změny přispěly k problému minimálně ze 30 procent.

Podle výzkumníků bude při zvýšení globální teploty o dva stupně Celsia v porovnání s rokem 1900 k ničivým požárům v Austrálii docházet až čtyřikrát častěji, než tomu bylo v předprůmyslové době. Průměrné globální teploty přitom už od roku 1900 stouply o jeden stupeň. Dokonce i v případě, že se podaří dodržet pařížskou dohodu o omezení emisí z roku 2015, spějeme ke zvýšení o minimálně další dva stupně, píše Reuters.

"Extrémním podmínkám budeme čelit častěji než v minulosti," řekl klimatolog Maarten van Aalst, který se na výzkumu WWA podílel. Na otázku novinářů, zda by nás měla situace znepokojovat, odpověděl, že určitě ano.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:34
Těch třicet procent jim řekla kartářka, nebo to vyvěštili s kříšťálové koule?.
Obávám se, že nejistot v tomto procesu je tolik, že by to bylo 30 % (dejme tomu) plus mínus sto.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist