https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-tri-roky-iniciativy-sazime-budoucnost-lide-vysadili-pred-dva-miliony-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za tři roky iniciativy Sázíme budoucnost lidé vysadili přes dva miliony stromů

3.3.2022 16:21 | BRNO (ČTK)
Dva miliony stromů lidé vysadili při 5502 akcích, nejvíce se jich uskutečnilo ve Středočeském a Jihomoravském kraji.
Dva miliony stromů lidé vysadili při 5502 akcích, nejvíce se jich uskutečnilo ve Středočeském a Jihomoravském kraji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za tři roky existence iniciativy Sázíme budoucnost lidé v České republice vysadili přes dva miliony stromů mimo lesy. Na jejich vysazení se podílelo 58 073 dobrovolníků, nejaktivnější jsou v pořádání výsadeb města a obce, informovala Nadace Partnerství, která iniciativu Sázíme budoucnost koordinuje.
 

Hlavním cílem iniciativy je vysadit deset milionů stromů mimo les, na výsadbu lze získat příspěvek z dotačních programů ministerstva zemědělství. "Jsme připraveni na novou sezonu, v tuto chvíli máme nachystaných 60 milionů korun na další výsadby, a pokud se bude dařit a bude zájem, alokaci jako vždy navýšíme," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Dva miliony stromů lidé vysadili při 5502 akcích, nejvíce se jich uskutečnilo ve Středočeském a Jihomoravském kraji. "Nejvíce výsadeb uspořádaly obce a města, bylo to 2429 akcí, na obecní akce došlo také nejvíce dobrovolníků, celkem přes 23 tisíc. Následují veřejné instituce s 1145 akcemi, dále pak spolky a neziskovky s 798 akcemi," uvedla vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost Jaroslava Šmerdová z Nadace Partnerství.

Nejčastěji lidé vysazují celé aleje, jako součást iniciativy jich vzniklo 2323, další v pořadí jsou výsadby jednotlivých stromů v 1329 případech, následují výsadby takzvaných zelených oáz ve městech v 879 případech, vzniklo také 602 sadů. Nejméně populární jsou výsadby remízků, těch lidé osázeli 271, a větrolamů, kterých vzniklo pouze 98.

Bezkonkurenčně nejpopulárnější dřevinou k výsadbě jsou duby, za tři roky jich lidé vysadili přes 573.000, následuje 243 000 lip, 222 000 javorů a 166 000 borovic.

Nadace Partnerství dnes v Brně ocenila Zlatým rýčem také nejúspěšnější sazeče loňského roku. V kategorii obcí se jimi stala vesnice Lipina na Olomoucku, v kategorii zemědělců Kokořův sad, mezi spolky a občany zvítězil ČSOP Studénka, mezi školami ZŠ a MŠ Hluboké Mašůvky na Znojemsku, u veřejných institucí bodoval Státní pozemkový úřad a v kategorii firem společnost Náborář.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.3.2022 18:01
to je jak soutěž o zlatou kost...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2022 18:20
Je hezké, že něco tak "obyčejného" jako strom budí emoce a donutí lidi pohnout **delí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.3.2022 18:51
Kolik jich přežije tři roky ?
Nejdůležitější pro pořádné uchycení.
Odpovědět
va

vaber

4.3.2022 09:09
před několika lety lidé u jedné pěšinky porazili 7 velkých stromů , mohutné duby, které byly trochu nakloněné a prý proto nebezpečné, naprosto zdravé, dle pohledu na uříznutý pařez,
po stížnostech tam zasadili nové stromky ,asi 10 ,tedy více než porazili , nevím vůbec co to je za druh stromů ,některé jsou dokonce naroubované,
jsou to klasická bidla vysoká dva metry, u kterých musí být silný kůl aby dokázaly stát vzpřímeně , na konci kmene několik větviček dlouhých 20cm ,po třech letech prakticky nepoporostly,
ovšem někde je to zaznamenáno, jako velká pomoc člověka přírodě
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist