https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacal-vylov-rybnika-rozmberk-vynos-bude-pod-petiletym-prumerem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začal výlov rybníka Rožmberk, výnos bude pod pětiletým průměrem

7.10.2022 10:05 | ROŽMBERK (ČTK)
Foto | Přemysl Otakar / Wikimeda Commons
Třeboňští rybáři dnes ráno zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Po dvouleté covidové pauze budou součástí doprovodné akce. Letošní výnos z výlovu bude pod pětiletým průměrem, rybáři čekají z Rožmberka 100 tun ryb, meziročně o padesát tun méně. Lidé si mohou kapry na místě koupit, kilogram za 119 korun. ČTK to řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. V posledních letech před koronavirovou epidemií jezdilo na výlov přes 50 000 lidí. Výlov potrvá do 9. října.
 

"Letošní rok začal ve znamení sucha. V jarních měsících jsme řešili, jestli některé rybníky vůbec nasadíme, aby měla ryba šanci přežít. Nasadili jsme méně kusů a přizpůsobili jsme tomu krmení. Situace se suchem se změnila až v letních měsících, ale to už je pozdě. Má to zásadní vliv na letošní výlov bude podle kontrolních odlovů pod pětiletým průměrem," řekl Malecha.

Rožmberk se vypouští a takzvaně strojí 14 dní před výlovem. "Baštýř musí vypustit vodu tak, aby se ryba soustředila do loviště. Musí se odklonit koryto Staré řeky na vedlejší výpust Adolfka, aby nám Lužnice netekla do loviště. Den předem připravují rybáři nářadí, kádě, třídičku a tak, tomu všemu se říká strojení," popsal přípravu Malecha. Ryby končí v síti zvané nevod, pak je rybáři třídí podle velikostí a druhů, potom převezou na sádky v Třeboni.

Kolem 9:00 bylo na hrázi rybníka přes tisíc lidí a další stále přicházeli. Na výlov dorazila i řada školáků. Loni bylo kvůli covidovému omezení ve stejný čas na místě jen zhruba 30 lidí. Dnešní ráno u Rožmberka bylo mlžné, ani po 9:30 se ještě neobjevilo slunce, teploměr ukazoval 13 stupňů Celsia.

"Návštěvníci budou moci během akce ochutnat rybí speciality, vedle rybí polévky, filetů z ryb a kapřích hranolek také řízky třeboňských baštýřek a Jihočeské jerky ze sušeného masa. Pod hrází rybníka bude zázemí pro dětské návštěvníky s možností chytat ryby ze sádky a s ukázkami rybářského nářadí a techniky," uvedl Malecha. Lidé si budou moci koupit na sádkách i ryby. Malecha vnímá slavnostní výlov jako reklamu řemesla, za první republiky jezdil na výlov Rožmberka i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Kilogram kapra rybáři u Rožmberka stejně jako na sádkách v Třeboni prodávají za 119 korun, meziročně o 21 korun dráž. Firmě letos vzrostly náklady na krmiva, hlavně na obiloviny, až o 150 procent. Stouply i ceny paliv a energií. Firma proto už v létě zdražila. Nově bude pro návštěvníky placené parkování, pro osobní auto stokoruna na den.

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do poloviny listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně to bude asi o 300 tun méně, za což může hlavně jarní sucho. V druhé polovině října ještě třeboňští rybáři vyloví třeba rybníky Velký Tisý a rybník Záblatský.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist