https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacala-pravidelna-udrzba-plynovodu-nord-stream-1-nemecko-z-ni-ma-obavy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1, Německo z ní má obavy

11.7.2022 12:21 | GREIFSWALD (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Vuo / Wikimedia Commons
Konsorcium Nord Stream AG dnes zahájilo pravidelnou roční údržbu plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Konsorcium sídlí ve Švýcarsku a uvádí, že údržba potrvá do 21. července. Německo se obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se mohlo stát, že plyn přes Nord Stream 1 po údržbě nepoteče.
 

"Posledních několik měsíců ukázalo jednu věc: pro (ruského prezidenta Vladimira) Putina neexistují žádná tabu. Takže nelze vyloučit úplné zastavení dodávek plynovodem Nord Stream," uvedl šéf německého plynárenského svazu Zukunft Gas Timm Kehler. Odstávka podle konsorcia Nord Stream, které stejnojmenný plynovod provozuje, začala podle plánu v 6:00 SELČ. Při údržbě potrubím neproudí prakticky žádný plyn.

Šéf německého regulátora síťových služeb Bundesnetzagentur Klaus Müller v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že Německo neví, co se stane po uplynutí deseti dnů vyhrazených pro údržbu plynovodu Nord Stream 1. "Nord Stream 1 je od dnešního rána podle očekávání na nule," řekl Müller. "V současnosti nikdo nedokáže říct, co se bude dít po skončení údržby," dodal.

Agentura DPA upozornila, že do Evropy i nadále proudí ruský plyn přes Ukrajinu. Italská plynárenská společnost Eni nicméně oznámila, že ruský plynárenský koncern Gazprom dnes sníží dodávky do Itálie zhruba o třetinu. Gazprom podle Eni uvedl, že dnes do Itálie dodá jen zhruba 21 milionů metrů krychlových plynu, zatímco v posledních dnech dodával v průměru kolem 32 milionů metrů krychlových denně.

Společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml a která vývoz plynu potrubím z Ruska zajišťuje, v červnu snížila tok plynu v Nord Streamu 1 zhruba na 40 procent původní kapacity. Zdůvodnila to technickými problémy, a to opožděným návratem ruských kompresorových turbín, jejichž servis v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy. Zařízení se nemohlo vrátit v důsledku západních sankcí zavedených proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. O víkendu ale kanadská vláda uvedla, že umožní výjimku ze sankcí, aby se zařízení mohlo do Německa vrátit.

Opravené zařízení půjde z Kanady do Německa, které je následně předá Gazpromu. Kyjev na Ottawu tlačil, aby zařízení nevracela, naopak v zájmu Berlína bylo ruské turbíny co nejrychleji dostat zpět, ještě než začne pravidelná údržba plynovodu. Kreml v pátek uvedl, že pokud se turbíny z Kanady vrátí, Rusko dodávky plynu do Evropy zvýší. Kyjev tvrdí, že rozhodnutí kanadské vlády podkopává účinnost protiruských sankcí, vláda v Ottawě ale uznala, že bez ruského plynu by německé ekonomice mohl hrozit kolaps.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck začátkem července řekl, že Německo se musí připravit i na variantu, že Gazprom bude dodávky plynu omezovat i po údržbě Nord Streamu 1. Habeck už dříve uvedl, že snížení kapacity v Nord Streamu 1 je od Gazpromu politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu. Společnost Siemens Energy přitom potvrdila faktickou správnost tvrzení, že zařízení se z Kanady nemůže vrátit kvůli sankcím.

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v srpnu se na konci minulého týdne ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 170 eur (4190 Kč) za megawatthodinu (MWh) a jen za poslední měsíc se zhruba zdvojnásobila. Před rokem byla mírně nad 20 eury. Zvyšovat se začala už dlouho před válkou na Ukrajině, podle části analytiků v důsledku energetické politiky Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv.

Podmořský plynovod Nord Stream 1 je v provozu od roku 2011, vede z ruského Vyborgu do Lubminu nedaleko Greifswaldu na severu Německa. Je dlouhý 1222 kilometrů a jeho maximální kapacita činí 55 miliard metrů krychlových plynu za rok. Německo je na ruském plynu závislé, snaží se ale tuto závislost snížit.

Loni byl dokončen plynovod Nord Stream 2, který vede paralelně a který má stejnou kapacitu jako Nord Stream 1. Úřady v Německu ale ještě před invazí ruských vojsk na Ukrajinu odmítly vydat povolení k zahájení provozu nového plynovodu. Surovinu z tohoto potrubí měla využívat i Česká republika, která by se na Nord Stream 2 napojila prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Největším akcionářem konsorcia Nord Stream AG je Gazprom, který v konsorciu prostřednictvím své dceřiné firmy Gazprom International Projects LLC drží 51 procent akcií. Další podíly má německá firma Wintershall Dea AG, švýcarská PEG Infrastruktur AG, což je součást německé společnosti E.ON Beteiligungen, dále nizozemská N.V. Nederlandse Gasunie a francouzská Engie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 12:42
Dlouho sleduji ruské demagogie a stále žasnu nad tím, jak jsou dokonale promyšlené. Například vypustí krátké, jasné, i hlupákovi srozumitelné sdělení, které nemá buď obsah žádný, nebo vylhaný, ale má velmi silný emotivní náboj. Který vede nešťastníka správným směrem.

Například: "Evropa se bez ruských surovin neobejde".
Obsahově tam nic není, není tam proč by to mělo nastat, není tam žádný časový rámec a nic konkrétního.
Ale emotivně je to silné, protože nám evokuje konec světa, ohlodávání kořínků v jeskyni a cokoliv podobného.
Jaký je ale význam takového sdělení, co chtěl autor vlastně říci? Co máme teda udělat, aby to nenastalo?
To tam není. Záměrně. Ale v třetím nebo pátém levelu to tušíme. Ta genilalita je skrytá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.7.2022 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak přesně na toto se hodí váš v jiném článku vložený
příspěvek: "Nikdy nepochopím, proč nějaký jedinec věnuje kus svého vzácného času vymyšlení a sepsání takového blábolu a ještě ho umístí do veřejného prostoru. Doufám, že aspoň pod cizím jménem."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 14:40 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy to neřešte, to je zcela mimo možnost vaší koblihy...ale za pokus to stojí. Zkuste vymudrovat, co to sdělení znamená, co máme teda dělat. Jakýkoliv výplod bude lepší, než nic.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.7.2022 15:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Dojedu se zeptat vašeho ošetřujícího lékaře do Černovic, co ten váš blábol znamená :-)))

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 16:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
A nechte si to dát písemně, nemáte šanci si to zapamatovat.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.7.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Plně se ztotožnují z vaším příspěvkem páne Hanzl.Bohužel my dva nemáme síly na to abychom tento nebezpečný vývoj zvratili.Přitom máme ve svých řadách vynikající,odvažné,statečné osobnosti,které by mohly Rusku zle zatopit a srazit na kolena.Především ex europoslanec Jaromír Štětina,Helena Langšadlová,ministryně obrany Karla Šlechtová,Vlasta Parkanová,Karolína Peake,Jana Černochová nebo Martin Stropnický.Ale především Michaela Kocába,který sám,samojediný z tehdejšího Československa vyhnal armadu tehdy SSSR.Není se čeho bát.Na Moskvu páne Hanzl Na Moskvu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.7.2022 14:05
Popíjím balantinku,pokuřují marlborku občas kolečko zvěřinové klobasky,kousek holandského sýra a přemyšlím nad cenou plynu a jak duchodci.Asi by se měla zavést euthanasie at to nemrzne,nehladoví,nešmejdí okolo kontejneru.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.7.2022 14:52
Nechápu proč se Němci vzrušují . Plyn po odstávce buď poteče nebo nepoteče.
A pro každý případ přece lze připravit příslušný scénář jak dál.

Jinak je to tragikomedie. Bojkotují se ruská fosilní i jaderná paliva, ale na druhé straně německý ministr hospodářství žebrá v Kanadě, aby porušila sankce proti Rusům a vrátila jim opravenou turbínu do trubky Nord Stream I.
To proto, aby Němci mohli kupovat plyn za cenu , o které se Čechům může leda zdát.
Češi by si taky mohli udělat dvojstrannou smlouvu s Gazpromem jako Němci nebo Maďaři na dvacet let za srandovní cenu. Ale to neudělají, protože chtějí dodržet sankce proti RF.
A RF/Gazprom plyn udá za spotovou cenu na burze , která je 5-6x vyšší než cena na dlouhém kontraktu, a zajistí si tak další mld. € na financování války s Ukrajinou.
Výsledek je , že se stejně v ČR spaluje ruský plyn překoupený od Němců , a vláda vyčlenila 66mld. Kč na tzv. energetický tarif , který má zabránit sociálním propadům českých domácností, které nejsou schopny explozi cen energií utáhnout.

Jako vítěze vidím Putina, který si celou slavnou EU namazal na chleba, díky hlupáctví Berlína a Bruselu v posledních 20ti letech. Tam se bojovalo proti sodovkáči a zcela se zapomnělo na ochranu energetické nezávislosti EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 16:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je fakt neskutečný, takový kongolerát pitomostí se hnad tak nevidí.
Fakt nechápu, proč se Němci vzrušují, proč lítají po celém světě a shání zoufale plyn za jakoukoliv cenu.
Žádná sankce ani bojkot energií z Ruska není, první je na uhlí a má platit někdy od srpna, další je na ropu koncem roku. Na plyn NIC.
Němci kupují plyn dnes za hoódně krvavé eura, (jak se chlubí Putin) my si s Gazpromem cha cha máme udělat "smouvu" che che!!
Jenže na to jsou potřeba dva a Gazprom nás škrtí, co to jde a bude podepisovat "smouvu", jo? PROČ BY TO DĚLAL?
Maximálně jen proto, aby s náma vydupal a neposlal ani kubík.
I kdyby poslal, tak na co by nám byl? Naše plynárenství je dávno v dupě, to bychom ho prodávali na Zelňáku po flaškách??
Proč proboha věříte těmto blbostem, to máte určitě z toho videa s našimi mašlonky, že?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.7.2022 16:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Hanzl jako vždy žije ve vzduchoprázdnu a opájí se fantasmagoriemi jak zatočíme se sodovkáčem.

Trochu reality vám dám zadarmo, aby i slepý prohlédl.

" Hrozí občanské bouře, vraťme se dočasně k uhlí, překvapil Timmermans "Raději uhelné elektrárny, než bouře v ulicích."
už i ekomagoři vidí, kam to dopracovali.

" Když nevytopíte byt, můžete spát v zahřívací stanici. Němci budou hromadně přespávat v halách ."

" Radiátory na 17 stupňů. Němci si zvykají na drsnější životní styl. „V Oldenburgu hrozí studené sprchy a uzavřené bazény,“ hlásá titulek listu Nord-West Zeitung.

Největší německý správce nemovitostí, společnost Votovia, oznámila, že v noci bude pronajímané byty vytápět pouze na 17 stupňů. Podobně chtějí šetřit také úřady, školy a další instituce.

Tomu se pane Hanzle říká střet s realitou. Jak jistě nezapřete ani vy , dlouhodobě jsem upozorňoval, že přesně tam to ekomagoři se svým svatým bojem proti sodovkáči dotáhnou. Teplo se totiž od hesel nedá nadekretovat.

Máte nad čím přemýšlet , anebo jak je u vás zvykem můžete se zase schovat za svaté fráze o zlém Putinovi , dupě a kremelské páté koloně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 18:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Němčouři se skutečně vrací k uhlí, něma problema.

To je skutečný střet s realitou (kterou já neopouštím) a ta realita je:

PUTIN NĚMCŮM ŠKRTÍ PLYN A SLIBUJE, ŽE HO ZAVŘE ÚPLNĚ.

Co to má proboha společného se sodovkáčem, grýndýlem nebo OZE? Myslíte si snad, že kdyby Němci neměli tyhle vymoženosti, tak jim Putin ten plyn nevypne?
Zkuste tohle vysvětlit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 18:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
.. svaté fráze o zlém Putinovi , dupě a kremelské páté koloně.

Vy si fakt myslíte, že Putin není zlý, že na Ukrajně vraždí Paroubkovi Marťani a že Kreml nemá všude páté kolony?

"BIS – jak vyplývá ze zprávy – jasně říká, že hlavní hrozbou je Rusko a jeho tajné služby. A nezakrývá, že Rusové umí všechna ostatní rizika, která tu jsou, využít ve svůj prospěch. Nedůvěru v Evropskou unii, NATO, antiislamismus, fake news, korupci i organizovaný zločin. Analýzu hrozeb ze strany BIS je třeba brát vážně – bez náznaků o nich mluví oficiální instituce státu, která má sledování rizik v popisu práce. Už tedy nejde o zákulisní spekulace, ale o fakty podepřené a veřejně publikované zjištění.
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.7.2022 15:54
Ta oprava byla plánována jistě s tím, že bude v provozu ta druhá trubka. Takže nebudou žádné problémy. Ty si přivozuje Brusel i Berlín, svým nesmyslným jednáním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 16:09 Reaguje na smějící se bestie
Ta druhá trubka nebyla v provozu nikdy a opravy se dělaly každé léto.
Neplatný pokus, zkuste to znovu.
Napovím: je úplně odstavený plně funkční Jamal, do EU jde dnes asi 15% toho, co normálně. Zkuste vymudrovat PROČ.
Grýndýlem to fakt nebude.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.7.2022 18:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Co brečíte, že Putin nechce posílat plyn? Vždyť jste tu
pořád tvrdil, že se bez něho obejdeme a tvrdili to i politici. Oficiálně je na vše z Ruska uvaleno embargo a
plyn proudí na základě vyjímek, protože bez něho půjde hospodářství EU do kytek. Váš pláč smrdí obavou, kam
nás politika EU a "gryndýl" dostal, ale našel jste si
viníka, od kterého vlastně zen plyn ani nechcete. Víte
vy vůbec co chcete? Měl by jste po předchozím mudrování
zpytovat svědomí a raději mlčet, ale schází vám čest
a sebereflexe člověka, který vsadil na špatného koně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 20:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Lžete jak Lavrov, plyn nechodí na žádných vyjímkách a zbytek je úplná pitomost.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.7.2022 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Přestávám s okamžitou platností reagovat na
provokace politruka, jakým jste vy. Srovnáváte
mne s Lavrovem a já vás zase s Goebelsem, který stokrát opakoval lež, až ji nakonec sám uvěřil.
Vám ty lži už nikdo nevěří a lidé mají svatou trpělivost vám je vyvracet. Já už to vzdávám a plácejte si co chcete. Jste tu stejně za maskota
a nikdo od vás už ani nic moudrého nečeká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 22:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste ryzí komik, Goebbels byl v pravdomluvnosti proti Lavrovovi přímo Mirek Dušín!!
Místo vztekání zkuste vymudrovat, jak souvisí grýndýl a putinovým škrcení plynu (zvláště u nás, kde nic takového nemáme) a jak by to vypadalo, kdyby žádný grýndýl vůbec nebyl. Víte vůbec, čo také oné to vůbec je?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2022 08:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Bla,bla,bla...!
Odpovědět
JH

JH

11.7.2022 22:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale vy to máte fakt trochu pomotané. Všichni se snaží omezovat závislost na ruském plynu, protože je jim trapné kupovat plyn od teroristů. Ale zastavit ho natvrdo nikdo nechce, protože reálně na něm závislí jsme a nahradit ho v současnosti nejde. Takže celá Evropa bude Rusku platit za plyn, pokud ho budou dodávat, přestože je jim to proti srsti. Jediný, kdo blokuje tok plynu je reálně Putin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 06:26 Reaguje na JH
Přesně tak, vy jste to vysvětlil fakt srozumitelně, jenže výsledek bude úplně stejný, jak dycky. Macháček (ani nikdo jiný z ropáčků) to nepochopí.
Proč?
Protože nechtějí. Mají v koblize ruský blok.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2022 08:04 Reaguje na JH
Bla, bla, bla...!
Odpovědět
JH

JH

12.7.2022 08:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Jestli to správně chápu, došly vám argumenty, takže jsem měl asi pravdu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2022 18:59 Reaguje na JH
Nikoliv, ale pro vás platí totéž, co
pro p. Hanzla.
Bla, bla, bla...!
Odpovědět
JH

JH

12.7.2022 19:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to jinak, vy nic jiného než blablabla neumíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 20:45
Tady jsou vidět dva, zcela odlišné světy, které se vůbec nepotkávají.

A) svět zcela iluzorní, kde vládne zlý grýndýl (který nikdo nečetl) a OZE hrající hejkaly, vodníky a bludičky, všechno záporné postavy a hlavně bruselští ouředníci, jako zlí skřetové a hloupí trpaslíci.

B) svět tvrdý reálný, kde ruská vojska masakrují Ukrajinu, kde jsou milióny lidí na útěku a kde Putin chce energetickým vydíráním zlomit Evropu a dostat ji do ekonomického krachu.

Zajímavé je, jak oba světy řeší budoucnost.
Svět reálný se maximálně snaží získat zdroje jinde a podporovat Ukrajinu, aby ji Rus nezničil, svět iluzí neřeší nic, protože ví, že "když nám Putin vypne energie, je to konec Evropy". A může za to samozřejmě Zlobr grýndýl.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.7.2022 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Zapomněl jste na třetí svět, který se absolutně nepotkává s realitou...

C) Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 06:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ani tohle jste nepochopil? Že já žiju ve světě B? Četl jste někdy ode mne nějaký příspěvek?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.7.2022 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to je možná vaše utkvělá představa. Skutečnost je taková, že váš pohled na energetiku je zcela mimo realitu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 11:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Například tvrdím, že ta krize vznikla proto, že Putin škrtí plyn a ne iluzorním grýndýlem. Hodně mimo realitu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.7.2022 11:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si tvrďte co chcete:-))).
Důležitá je realita.

Před tímto problémem varovali skuteční odborníci již mnohem dříve. To bylo dáno šílenstvím které vyvrcholilo Green Dealem. Putin tak pouze využil toho, že se EU dobrovolně vzdává vlastních zdrojů a přechází na závislost na dovozu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 11:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Totální pitomost, jak dycky.
Doložte grafem, že se nějak výrazně zvýšila spotřeba plynu pro zákohováni OZE.
Doložte, že grýndýl má něco společného s ruským plynem.

A i kdyby, tak ta krize nezpůsobil větší dovoz, ale naopak jeho zaškrcení. Máte to všechno naopak, jak dycky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.7.2022 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Takhle to nefunguje. Pokud chcete něco potvrdit / vyvrátit, je na vás, abyste dodal patřičné důkazy.
Já vám nic hledat nebudu.

Nepsal jsem o ruském plynu, tak mi to nepodsouvejte.

Nikdy jsem nepsal, že krizi způsobil větší dovoz. Tak mi to nepodsouvejte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 19:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tady máte článek, kde je objasněno, proč stoupá v Evropě spotřeba plynu. Nic o OZE tam není, navíc ten přírůstek odpovídá jen růstu HDP, takže plácáte jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 11:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste typický příklad ruských demagogií o kterých právě tady píšu:
Silné prohlášení, jasné a srozumitelné stylem výstřel do tmy, ovšem zcela nesmyslné a bez jakéhokoliv důkazu. A šlus, hlupákům to musí stačit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

12.7.2022 12:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Typickým příkladem hlupáka jste tu vy Hanzle...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 11:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jenže mě to nestačí, já po vás chci důkazy (nebo aspoň indicie).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

13.7.2022 13:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Takhle to nefunguje. Pokud chcete něco potvrdit / vyvrátit, je na vás, abyste dodal patřičné důkazy.
Já vám nic hledat nebudu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 19:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
https://oenergetice.cz/plyn/stoji-za-rustem-spotreby-plynu-evrope
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

13.7.2022 21:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak pokud jste si přečetl co je pod částí článku nazvanou "Rychlost odstavování uhelných zdrojů a závislost na dovozu, to je oč tu běží", tak to je přesně to, co se děje a co vám tady dokola vysvětluji a vy holt hlupák to nejste schopný pochopit...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2022 06:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Závislost se mírně zvětšovala (protože hlavní tíhu nesly OZE), jenže tam nikde není napsáno, že se mají ty energie kupovat z Ruska.

Vy to máte prostě rusky naopak. Viník je ten okradený (podvedený škrceným plynem) a ne zloděj (ten, kdo neplní smouvy a škrtí plyn).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

14.7.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy tu sám zpochybňujete vlastní zdroj.
Kličkujete jako zajíc v minovém poli.
Odpovědět
va

vaber

12.7.2022 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
jo Hanzl ,miliony lidí na útěku a fotbalová liga tam normálně začne,
mají Hanzl taky sebereflexi ,pokud vědí co to je, připustí ,že by se mohli mýlit ,nebo jim stačí věta, vše je naopak,
co když , až předstoupí před svého Boha, jim tam nahoře oznámí ,že celý život žili v bludu a pravda je někde úplně jinde, co budou dělat, ztratí víru v Boha, nebo budou dál omílat svoji demegogii, to je pošlou šupem do pekla
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 11:13 Reaguje na vaber
Za války u nás žili lidi normálně, chodili taky na fotbal a do kina. Když v zemi velké jak Francie zuří válka na pětině území neznamená to, že se jinde nemůže hrát fotbal.

Až předstoupím před Boha, tak určitě muhehehehhehe ztratím víru v toho, před kterým stojím cha cha!!! To bych musel mít v koblize ruskou demagogii, ta funguje naprosto destruktivně!!
Odpovědět
va

vaber

13.7.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
tvoje demagoige je mnohem vetší mež ta ruská,
ovšem sebereflexi nemáš žádnou, to je základní známka hlupáků,
jsou si svými názory naprost jisti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 11:33 Reaguje na vaber
Bohužel, nemůžu sloužit.
Bavíme se pořád na úrovni level1 a tam je vše prakticky jasné. 1+1=2 a fakt není nutno nad tím pořád mudrovat.
Pokud se dostaneme do něčeho složitějšího, tam je už prostor pro diskusi a taky změnu názorů, jenže to nastává dost vzácně a já se tady fakt málo kdy dozvím něco natolik závažného, abych nějaký názor změnil.
Odpovědět
va

vaber

12.7.2022 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Nord Stream2 si Němci zakázali ,nebo, bylo jim to zakázáno,
na druhý plynovod zabavili turbínu,
tak kdo koho vydírá,
co to je zničit Ukrajinu ,ta žje vedle Ruska už tisíc let a byla to vždy Kyjevská Rus
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 11:08 Reaguje na vaber
Plyn do Německa proudil vždy přes nás plynovodem Přátelství, pak vybudovali mohutný Jamal. Kapacitně to stačilo bohatě, ale kvůli politice vybudovali NS1.
Dnes je Přátelství prakticky odstavené a Jamal zablokovali Rusi. NS2 nefungoval nikdy a a NS1 se servisoval každý rok, bez jakýchkoliv problémů.
Kdyby Rusi chtěli plyn do Evropy posílat, tak by to dělali, trubek na to je dost.
Taky by třeba neblokovali Turkey stream atd. atd.
Odpovědět
va

vaber

13.7.2022 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
proč by se Rusové pachtili s dodávkami když Evropa jim dělá jen překážky,
kdo jim nyní sabotuje dodávky na údržbu ,proč Evropa podporovala Ukrajinu když kradla plyn
kdo nechtěl dodat loď na pokládku potrubí, kdo jim sabotoval výstavbu Nord 2 a proč ,kvůli Ukrajině a politickému vývoji, který se už tehdy připravoval ,kdo nutil Německo aby Nordsteam nestavělo?
proto Rusove chtěli obejít Ukrajinu a proto tak zuřivý odpor proti Nord2
vše se dlouho připravovalo a záměr se podařil,je válka mezi Rusy, to byl sen některých států a někdo vydělává a někdo prodělává
Jak mohou blokovat Rusové plynovod v Turecku ,čí plyn v něm proudí?
neumíš nic než opakovat nějaké články v novinách co píší floutkove na zakázku, dokážeš taky použít svůj mozek ,nedokážeš
nebo věříš tomu co je v novinách napsáno musí být pravda ?
média hlavně vytváří názor plebsu ,o pravdu vůbec nejde
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 11:53 Reaguje na vaber
Putin dlouhodobě učil Evropu na levné ruské suroviny, byl spolehlivý a zalevno a budovala se infrastruktura a hlavně závislost.
To máte pravdu, dlouho se to připravovalo.
Američané to viděli a proto Němce buzerovali, ať NS2 nestaví, že je bude mít Putin v hrsti úplně.
Neměli snad pravdu?
Putin si Evropu testoval a v roce 2009 vypnul plyn přes Ukrajinu, co to udělá. Neudělalo to nic, tak postavili Nord stream 1 a k tomu NS2.
Jenže to už se začala Evropa bránit a Puťkovi došlo, že asi teď je poslední reálná doba k úderu.
Turkey stream vede plyn z Ruska přes Turecko do jižní Evropy, proto ho taky škrtí.

Vůbec netuším, o jakých článcích píšeš, nic takové jsem nikdy nečetl, je to můj osobní názor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.7.2022 11:54 Reaguje na vaber
Upřesnění: ruská média (nebo celkově totalitní) vytváří názory plebsu, nikoliv demokratická.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 13:11
Tady jsem našel článek, který mi potvrdil mou teorii Ruska naopak.
Samozřejmě tam není, že to exportují nejen k nám, ale na Ekolistu je systém naopak zcela zdomácněný a skutečně velká většina ho bere jako normální způsob myšlení.
Z toho mám větší obavu než ze zablokovánáí plynu nebo jderné války, tohle může rozložit jakoukoliv společnost, která je dostatečně blbá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.7.2022 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě ten odkaz:
https://nazory.aktualne.cz/komentare/na-ukrajine-se-lame-chleba/r~84e6d442007f11eda25a0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=774530&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist