https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranna-stanice-v-praze-loni-prijala-5740-zvirat-mezirocne-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranná stanice v Praze loni přijala 5740 zvířat, meziročně víc

16.1.2024 11:35 | PRAHA (ČTK)
Nejčastějším zraněním u ptáků bývá náraz do prosklené plochy, což se loni týkalo 692 případů. Mnoho živočichů je také pokousáno či poklováno a zraněno dopravou,
Nejčastějším zraněním u ptáků bývá náraz do prosklené plochy, což se loni týkalo 692 případů. Mnoho živočichů je také pokousáno či poklováno a zraněno dopravou,
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci záchranné stanice hlavního města pro volně žijící živočichy loni přijali 5740 zvířat, což je o 565 více než v roce 2022. ČTK to sdělila vedoucí stanice Veronika Kraslová. Zvířata se do stanice dostala nejčastěji kvůli poranění. Nejčastějším druhem byl holub domácí, stanice jich přijala 1444. Ve srovnání s předchozím rokem ubylo ve stanici ježků, více naopak zachraňovala holuby hřivnáče a rorýse.
 

"Hlavními důvody příjmu živočichů bylo zranění a to, že se mláďata z různých důvodů ocitla bez rodičovské péče nebo mimo hnízdo," uvedla Kraslová. Nejčastějším zraněním u ptáků bývá podle ní náraz do prosklené plochy, což se loni týkalo 692 případů. Mnoho živočichů je také pokousáno či poklováno a zraněno dopravou, dodala.

Stanice přijala za loňský rok 2379 zraněných zvířat. Asi 1735 zvířat pracovníci zachránili kvůli tomu, že se jednalo o nesamostatná mláďata a 679 živočichů bylo přijato kvůli vysílení. Zhruba 550 zvířat pracovníci odchytávali kvůli proniknutí do budovy, zachycení v sítích a podobně.

Nejčastěji přijímanými druhy byli holub domácí, holub hřivnáč, ježek východní, kachna divoká, straka obecná, rorýs obecný, hrdlička zahradní, zajíc polní, ježek západní, sýkora koňadra, veverka obecná, kos černý a poštolka obecná.

Proti roku 2022 narostl počet přijatých holubů hřivnáčů. Letos záchranná stanice pečovala o 748 jedinců. V předchozím roce to bylo zhruba o 110 méně. "Jejich vyšší příjem je dán pravděpodobně jednak tím, že jejich populace ve městech dlouhodobě roste a jednak tím, že tento rok mnoho jedinců trpělo virovou nákazou, a byli tak častěji nacházeni vysílení a ve špatné kondici," uvedla Kraslová. Stanice přijala i více rorýsů, a to 208. V roce 2022 to bylo 154.

Méně zachraňovala loni naopak ježky, a to jak ježky východní, tak ježky západní. V roce 2023 přijala 468 ježků východních a 169 ježků západních, což je ve srovnání s předchozím rokem snížení celkového počtu o 115.

Záchrannou stanici provozují od roku 2012 Lesy hlavního města, příspěvková organizace Prahy. Nyní působí dočasně v pražských Ďáblicích, důvodem je stavba nové stanice na původním místě v Jinonicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.1.2024 12:29
A kolik z nich zbytečně, co ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist