https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranne-stanice-csop-letos-pomohly-prvni-stovce-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranné stanice ČSOP letos pomohly první stovce zvířat

13.1.2016 00:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přibývá také vodních ptáků omotaných rybářskými vlasci či poraněných od rybářských háčků
Přibývá také vodních ptáků omotaných rybářskými vlasci či poraněných od rybářských háčků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | DESOP - Záchranná stanice živočichů Plzeň
Národní síť záchranných stanic, která zajišťuje v ČR péči o volně žijící zvířata v nouzi, přijala od Nového roku už stovku živočichů. Nejčastějšími pacienty jsou nyní labutě a netopýři. Český svaz ochránců přírody odhaduje, že do konce ledna ošetří tisícovku pacientů.
 

„Podobný start do nového roku jsme nečekali, avšak mírné počasí nahrává úrazům zvířat, jako jsou střety s dopravou, nárazy do prosklených ploch nebo jsou přijímána probouzející se zvířata, která by měla v těchto zimních dnech spát," vysvětluje koordinátorka stanic Zdeňka Nezmeškalová.

Hned šestého ledna vyjížděla záchranná stanice v Huslíku u Poděbrad k ošklivé „nehodě“. Při kácení stromu byl zraněn puštík, který strom využíval, jako svůj úkryt. Sova utrpěla zlomeninu pažní kosti levého křídla a její návrat do volné přírody je, i přes včasnou odbornou pomoc, nejistý.

Národní síť záchranných stanic má od nového roku on-line evidenci k registraci přijímaných zvířat. Díky ní ČSOP, který je koordinátorem sítě, vidí aktuální pohyby zvířat v jednotlivých stanicích. „Vzhledem k dlouhotrvajícímu trendu nárůstu příjmu živočichů odhadujeme, že ke konci měsíce už překročíme první tisícovku,“ dodává Zdeňka Nezmeškalová. V roce 2013 ošetřily stanice 15 636 živočichů, v roce 2014 jich bylo 16 383. Pro rok 2015 ještě ochránci přírody přesná čísla neznají, ale odhadují péči o zhruba 20 000 zvířat.

Rostoucí čísla ochranáře vůbec netěší. Především mláďata se totiž do stanic dostávají ve většině případů přímo či nepřímo vinou člověka. Nejčastějšími důvody příjmu dalších zvířat jsou zranění dopravou, nárazy do prosklených ploch, popálení o elektrická vedení, ale také pády do nejrůznějších jímek, šachet či komínů. Přibývá také vodních ptáků omotaných rybářskými vlasci či poraněných od rybářských háčků. Obrovský je podle ČSOP nárůst příjmů zvířat, která se ocitla na nevhodném místě: netopýři vlétnoucí do bytů, kachní rodinky uvězněné v uzavřených vnitroblocích a další.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist