https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranne-stanice-letos-prijaly-20-000-zvirat-nektera-zbytecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranné stanice letos přijaly 20.000 zvířat, některá zbytečně

14.11.2017 23:16 | PRAHA (ČTK)
Pořadové číslo 20.000 získala těžce zraněné volavka popelavá, kterou lidé našli v Praze-Čimicích. Nepodařilo se ji zachránit a musela být utracena. Ilustrační snímek.
Pořadové číslo 20.000 získala těžce zraněné volavka popelavá, kterou lidé našli v Praze-Čimicích. Nepodařilo se ji zachránit a musela být utracena. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
Záchranné stanice pro zraněné živočichy letos přijaly 20.000 zvířat. Takového počtu dosáhly poprvé loni, a to 17. prosince. Dříve měly zvířat méně. Podle pracovníků stanic se většina zvířat dostala do problémů kvůli lidem. Mezi přijatými byla i mláďata, zbytečně odebraná rodičům. Uvedl to dnes Český svaz ochránců přírody (ČSOP), pod který patří Národní síť záchranných stanic.
 

Jak řekla Zdeňka Nezmeškalová z ČSOP, loni záchranné stanice přijaly za celý rok 20.345 zvířat a letos toto číslo bude pravděpodobně překonáno. Pořadové číslo 20.000 získala těžce zraněné volavka popelavá, kterou lidé našli v Praze-Čimicích. Nepodařilo se ji zachránit a musela být utracena. Takový osud ale potká jen malou část přijatých zvířat, 60 procent se podaří vyléčit a vrátit do přírody.

"Z těch zbývajících tvoří část úhyny nebo nucené utracení, část jsou zvířata, která nemohou být vrácena do volné přírody a zůstávají na stanicích pro ekologickou výchovu," řekla Nezmeškalová. Je to třeba případ káněte popáleného elektrickým proudem nebo srnčete, které někdo odchoval doma a zvyklo si na lidskou péči.

Právě mláďata se podle Nezmeškalové dostávají do stanic často, až 80 procent z nich ale přinesou lidé zbytečně, protože mají dojem, že rodiče svého potomka opustili. V takovém případě ochránci zvířat doporučují telefonát na některou ze záchranných stanic. Tak by lidé měli jednat vždy, když si nejsou jisti, zda je mládě skutečně v nebezpečí. Podle ochránců je každoročně "ukradeno svým rodičům" až 2000 mláďat.

Další část přijatých zvířat tvoří zranění jedinci. Mezi důvody zranění patří doprava, nárazy do skleněných ploch, popálení o elektrické vedení, zranění psem nebo kočkou a také pády do jímek nebo šachet. "Nelehké bývají odchyty ptáků omotaných rybářskými vlasci či poraněných od rybářských háčků," uvedli ochránci přírody. V jejich péči skončili letos tisíce ježků, stovky netopýrů, poštolek, zpěvných ptáků, ale také příslušníci vzácných druhů, například orli mořští a skalní, sokoli, sýčci, vydry, dudci a černí čápi.

Národní síť záchranných stanic funguje od roku 1998, dnes má 33 stanic, které pokrývají celé území České republiky. V Praze navíc existuje zvířecí záchranka, která zajišťuje odchyt a svážení zraněných zvířat v hlavním městě. Provoz stanic stojí ročně 50 milionů korun, letos na ně ČSOP získala od ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství 17 milionů. Lidé, kteří by na provoz stanic chtěli přispět, získají bližší informace na webu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist