https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaci-zs-ustavni-v-praze-bohnicich-vysadili-na-skolnim-pozemku-vlastni-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žáci ZŠ Ústavní v Praze-Bohnicích vysadili na školním pozemku vlastní les

12.11.2023 01:06 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Žáci v Základní škole Ústavní v pražských Bohnicích vysadili v projektu Školní les na školním pozemku tisícovku stromů, a vytvoří tak svůj vlastní les. V něm se budou děti v budoucnu učit o přírodě a lesích, sdělil mluvčí radnice Prahy 8 Martin Šalek. ZŠ Ústavní v letošním roce slaví 50 let od svého založení. Na projektu škola spolupracovala s výukovým centrem Tereza a zástupci Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity.
 

Smyslem školního projektu je příležitost učit se o lese v lese, to znamená pozorovat jej, měřit, počítat a srovnávat a sledovat dopady na životní prostředí. "To však obnáší nejprve si les založit a pak se o něj také starat. Jsme na začátku," uvedla ředitelka školy Renata Sedláčková

Výsadba lesa nebyla podle ředitelky úplně jednoduchá, neboť žáci často zápasili nejen s velikostí nářadí, ale rovněž s jeho používáním. "Leckterý žáček zápasil s nutným zahradnickým náčiním poprvé v životě, a to ne za nejpříznivějšího počasí, ale s vidinou, že si sám zasadí svůj strom. Tenhle zážitek mu zůstane trvalou vzpomínkou a zároveň symbolickou spojnicí s naší školou," dodala ředitelka.

Zda vzniknou podobné lesy také u dalších škol, v tuto chvíli není jasné. "Školy na to musí mít venkovní kapacitu a ZŠ Ústavní je velký areál. Samozřejmě nelze vyloučit, že se některá škola jiná s dostatečnou kapacitou v areálu nebude inspirovat," řekl Šalek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PJ

Pavel Jeřábek

12.11.2023 08:33
Školy nemusí zalesňovat svůj pozemek u školy pokud ho nemají, ale mohou se domluvit s nejbližším vlastníkem lesa a pomoci tam se zalesněním a potom pozorováním, a nebo pokud je vysazeno, tak začít měřit, a sledovat.
Zrovna tak lze se domluvit o sledování vývoje veřejného parku který je nedaleko školy.
Podle mě dobrý projekt, který by se neměl upnout jen na les a stromy. Zrovna tak děti mohou sledovat vývoj druhově bohaté louky, a nebo sledovat přeměnu klasického parkového trávníků na "rozkvetlou" louku.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.11.2023 18:06 Reaguje na Pavel Jeřábek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Pe

Petr

13.11.2023 09:52 Reaguje na Pavel Jeřábek
Nejcennější je na tom právě ta vlastnoruční práce a zkušenost. Něco pozorovat a sledovat je sice taky dobré, ale ani zdaleka se to nevyrovná zkušenosti a poznatku ze své vlastní činnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist