https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-ptaci-hodinka-lide-pri-ni-pomohou-ornitologum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná Ptačí hodinka, lidé při ní pomohou ornitologům

8.1.2021 10:22 | PRAHA (ČTK)
Ornitologové doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule.
Ornitologové doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ArnicaBackstrom / Pixabay.com
Nová data o přezimujících ptácích přinese akce Ptačí hodinka. Začne dnes a skončí v neděli. Lidé mají po dobu jedné hodiny pozorovat ptáky u krmítek, v parku nebo v lese. Výsledky sčítání poslouží vědcům a ochranářům k dalšímu výzkumu.
 

Česká společnost ornitologická (ČSO) pořádá Ptačí hodinku třetím rokem. Pozorování přináší jak informace o počtu ptáků, tak o jejich preferovaném prostředí a v průběhu času i o stavu jednotlivých druhů.

"Bereme v úvahu všechny ptáky, které během své hodiny spatříme - není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se (současně) objevil v našem zorném poli," uvedla ČSO. Lidé by za každý druh měli nahlásit jen jeden údaj a nerozlišovat počty samců, samic a mláďat.

Ornitologové doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule. Data z pozorování pak lidé odešlou přes web nebo poštou. Výsledky bývají známy v únoru.

Loni v lednu se do Ptačí hodiny zapojilo téměř 22.000 dobrovolníků, kteří během tří dnů zaznamenali více než 400.000 opeřenců. Nejčastěji pozorovaným druhem byla sýkora koňadra. Ptačí hodinka je součástí takzvané občanské vědy, kdy veřejnost pomáhá vědcům s výzkumem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist