https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-scitani-ptaku-v-krmitkach-zapojit-se-muze-kazdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná sčítání ptáků v krmítkách, zapojit se může každý

4.1.2019 00:50 (ČTK)
V Česku dnes začíná vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. / Ilustrační foto
V Česku dnes začíná vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. / Ilustrační foto
Foto | Maggi_94 / Flickr
V Česku dnes začíná vůbec první sčítání ptáků na krmítkách. Zapojit se může až do neděle každý, pozorovat může u v krmítku na okně či balkoně, na zahradě, v parku či na jiných místech. Na webu pořádající České společnosti ornitologické najdou zájemci bližší informace a také si tam mohou stáhnout sčítací arch, který jim při sčítání pomůže. Ornitologové díky akci získají informace o tom, jací ptáci v Česku zimují.
 

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se do sčítání zapojí také ornitologové ze sousedního Bavorska v rámci společného programu Ptačí hodinka. Bavorská společnost Landesbund für Vogelschutz pořádá podobné akce už od roku 2005. V ostatních krajích je připravený program Ptačí krmítka, který je založený na stejném principu.

Účastníci sčítání budou ptáky pozorovat a sčítat po dobu zvolené hodiny. Je možné účastnit se opakovaně, pozorování se ale zapisuje pro každou hodinu zvlášť. Lidé mají sčítat pouze ptáky, které během sčítací hodiny skutečně viděli. Důležité jsou i záznamy o tom, že ptáci v danou hodinu na místo pozorování nepřilétli. U každého druhu se zapisuje vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Účastníci budou moci data odesílat elektronicky nebo poštou do 15. ledna.

Ornitologové díky sčítání získají informace o tom, jací ptáci se v Česku v zimě vyskytují, kteří ubývají a kteří přibývají nebo jaké prostředí nejraději využívají. Získaná data také mohou porovnat s německými kolegy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist