https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zadolsky-potok-na-svitavsku-ma-opet-puvodni-meandrujici-podobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zádolský potok na Svitavsku má opět původní meandrující podobu

14.5.2020 00:18 | OPATOV (ČTK)
Zádolský potok s nízkou kapacitou průtoku a malým podélným sklonem dna opět meandruje krajinou.
Zádolský potok s nízkou kapacitou průtoku a malým podélným sklonem dna opět meandruje krajinou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | lesycr.cz
Zádolský potok na Svitavsku a jeho levostranný přítok má opět svou přírodní meandrující podobu. V nivě se zase drží voda, která dřív odtékala napřímeným zahloubeným korytem. Vzniklo i 25 tůní, vše za téměř 2,5 milionu korun bez DPH s pomocí dotace Evropské unie. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.
 

"Odstranili jsme koryto s uměle vytvořeným valem. V tom stávajícím si voda modeluje dno i břehy sama," uvedl vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl.

Zádolský potok s nízkou kapacitou průtoku a malým podélným sklonem dna opět meandruje krajinou. Kdysi uměle vytvořené koryto bylo zasypáno. Vodohospodáři vybudovali také 21 různě tvarovaných i hlubokých tůní, ve kterých jsou například uložené pařezy. Tím vznikly oblíbené biotopy vodomilných živočichů, především obojživelníků. Další naleznou útočiště v mrtvém dřevě, tedy v pařezech a kmenech ponechaných v potoční nivě kolem nového koryta a tůní.

Obdobně v přírodní a nové trase meandruje i levostranný přítok Zádolského potoka. Také v tomto případě se původní koryto zasypalo a vznikly další čtyři tůně. Všechna opatření podnik provedl na 44.049 metrech čtverečních, ale voda, která zůstane v krajině, ovlivní podstatně větší území, uvedla Jouklová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.5.2020 08:21
Až se nechce věřit, že toto LČR dokáží.... jako vyměnění.... hlavně, aby to nebyl jen PR projekt z peněz EU... aby to byl trend, kterým se chce LČR ubírat a dotovat nápravu krajiny i ze svých špinavých peněz....

Odpovědět
RJ

Robert Jirman

14.5.2020 09:06
ano, toto je jedna z cesta, "lajkuju"
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist