https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zahrada-peti-elementu-uci-zahradkareni-v-souladu-s-prirodou-a-bez-chemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zahrada pěti elementů učí zahrádkaření v souladu s přírodou a bez chemie

9.6.2024 21:49 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Kabir Bakie / Wikimedia Commons
Přírodní Zahrada pěti elementů byla jedním ze 43 míst, která mohli lidé v Jihomoravském kraji navštívit jako součást programu o Víkendu otevřených zahrad. Manželé Řezáčovi prostor v zahrádkářské kolonii Zaječí hora koupili v roce 2013, loni získali certifikát přírodní zahrada. Jak ČTK řekla Zuzana Řezáčová Lukášková, nyní usilují o získání certifikátu ukázková přírodní zahrada.
 
"Jak řekla jedna moudrá žena, plocha zahrádek v České republice je tak velká a fenomén zahrádkaření tak silný, že kdybychom všichni změnili způsob, jak na svých zahradách hospodaříme, tak už to bude mít dopad na životní prostředí. Chceme lidi k vytváření přírodních zahrad inspirovat. Ukázat jim, že to není žádná věda," konstatovala Řezáčová.

I když je Zahrada pěti elementů zahradou soukromou, zdaleka ji nevyužívají jen majitelé. Část záhonků si od nich stejně smýšlející lidé pronajali a zahrada tak funguje trochu jako komunitní. V zahradě je možný také samosběr bylinek, které tu pěstují, s jejich výběrem a využitím radí farmaceutka.

"Naše zahrada má rozlohu 2000 čtverečních metrů a její využití vychází z jejího umístění a tvaru. Je úzká a položená na jihovýchodním svahu. Spodní část v údolí má víc vody a je tam chladněji, proto je tam hlavní zemědělská část. Na jihovýchodním svahu jsou pak stromy a bylinkové terasy a horní část s trvalkovými záhony je spíš relaxační," popsala využití plochy Řezáčová.

Dodala, že vytvoření přírodní zahrady není nijak složité. Klíčem je nepoužívat na zahradě rašelinu, umělá hnojiva a pesticidy. "Když máte na zahradě pouze nakrátko posečený trávník, je to v podstatě poušť. Stačí ale po okraji vysázet třeba jedlé keře, bylinky nebo trvalky, aby měli čmeláci a další hmyz potravu, umístit třeba drobný vodní prvek, byť by to bylo jen pítko pro ptáky a část trávníku nechat proměnit v kvetoucí louku," popsala.

Kdo se nechce nakrátko posekaného pažitu vzdát, může zvolit takzvané mozaikové sečení - tedy posekat vždy jinou část trávníku a ostatní nechat volně růst. V Zahradě pěti elementů hodně experimentují také se zavlažovacím systémem. Nejvíce se jim osvědčily zakopané hliněné nádoby, které snižují spotřebu vody potřebnou pro pěstování zeleniny na desetinu. Celý příběh zahrady i aktivity, které na ní Řezáčovi připravují, dokumentují na internetových stránkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist