https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-svatomartinske-husy-ze-zaksina-koronavirus-nezmensil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o svatomartinské husy ze Zakšína koronavirus nezmenšil

11.11.2020 00:16 | ZAKŠÍN (ČTK)
Zatímco loni z tamního volného chovu prodali 200 hus, letos už jich lidé objednali o polovinu víc.
Zatímco loni z tamního volného chovu prodali 200 hus, letos už jich lidé objednali o polovinu víc.
Koronavirová pandemie ani rostoucí cena nezmenšily zájem o svatomartinské husy z malé farmy v Zakšíně na Českolipsku. Zatímco loni z tamního volného chovu prodali 200 hus, letos už jich lidé objednali o polovinu víc. Cena je přitom zhruba o čtvrtinu vyšší než loni, vykrmená husa tak vyjde na 950 až 1350 korun. Husy prodávají už od října a poslední kusy si zákazníci odvezou na konci listopadu. ČTK to dnes řekl majitel farmy Marek Zelenka.
 

"Dodáváme domácnostem, do restaurací ne, už je ale vyprodáno," doplnil. Velká část zákazníků si svou svatomarinskou husu objednává v Zakšíně už na jaře, cenu mají nižší a podle počtu objednávek pak farma nakupuje housata. "Řada lidí nebere jen jednu husu, ale i dvě nebo tři. Často si berou jednu chlazenou na teď a druhou mraženou na Vánoce," řekl Zelenka. Na farmě tak mají v posledních dnech napilno, aby husy pro zákazníky připravili. "Pomáhají nám brigádníci z okolí, sami bychom o nezvládli, i tak dokážeme za den oškubat a vykuchat maximálně nějakých 50 hus," dodal.

Svátek Martina je pro většinu Čechů spojen s příchodem zimy, a v posledních letech stále více s husí či kachní pečínkou a s mladým vínem. Historicky znamenal sv. Martin konec zemědělského roku a následoval po něm šestitýdenní adventní půst. V Česku v posledních letech přibývalo restaurací, které v týdnu kolem 11. listopadu nabízely svatomartinské hody. Koronavirus ale restaurace uzavřel, a tak letošní plány změnil. Podle průzkumu ČTK jich husí a kachní speciality nabízí méně než loni.

V krajském městě Liberci letos zákazníkům nabízí svatomartinské hody prostřednictvím svých "otevřených okének" jen několik restaurací. Tradiční polévku kaldoun nebo pečínku s bílým a červeným zelím doplněnou výběrem knedlíků si mohou zákazníci v těchto dnech objednat třeba v restauracích Petra, BeerWarehouse, U Poláků nebo Black Horse. Svatomartinské menu nabízí také například Restaurant 59 v Jablonci nad Nisou nebo Jítravský Dvorec u Rynoltic na Liberecku. Třeba restaurace Stará Lípa v České Lípě má tradiční kachní či husí pečínku se zelím a knedlíky i ve stálé nabídce.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist