Zájem o svatomartinské husy ze Zakšína koronavirus nezmenšil
"Dodáváme domácnostem, do restaurací ne, už je ale vyprodáno," doplnil. Velká část zákazníků si svou svatomarinskou husu objednává v Zakšíně už na jaře, cenu mají nižší a podle počtu objednávek pak farma nakupuje housata. "Řada lidí nebere jen jednu husu, ale i dvě nebo tři. Často si berou jednu chlazenou na teď a druhou mraženou na Vánoce," řekl Zelenka. Na farmě tak mají v posledních dnech napilno, aby husy pro zákazníky připravili. "Pomáhají nám brigádníci z okolí, sami bychom o nezvládli, i tak dokážeme za den oškubat a vykuchat maximálně nějakých 50 hus," dodal.
Svátek Martina je pro většinu Čechů spojen s příchodem zimy, a v posledních letech stále více s husí či kachní pečínkou a s mladým vínem. Historicky znamenal sv. Martin konec zemědělského roku a následoval po něm šestitýdenní adventní půst. V Česku v posledních letech přibývalo restaurací, které v týdnu kolem 11. listopadu nabízely svatomartinské hody. Koronavirus ale restaurace uzavřel, a tak letošní plány změnil. Podle průzkumu ČTK jich husí a kachní speciality nabízí méně než loni.
V krajském městě Liberci letos zákazníkům nabízí svatomartinské hody prostřednictvím svých "otevřených okének" jen několik restaurací. Tradiční polévku kaldoun nebo pečínku s bílým a červeným zelím doplněnou výběrem knedlíků si mohou zákazníci v těchto dnech objednat třeba v restauracích Petra, BeerWarehouse, U Poláků nebo Black Horse. Svatomartinské menu nabízí také například Restaurant 59 v Jablonci nad Nisou nebo Jítravský Dvorec u Rynoltic na Liberecku. Třeba restaurace Stará Lípa v České Lípě má tradiční kachní či husí pečínku se zelím a knedlíky i ve stálé nabídce.
reklama