https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-svoz-bioodpadu-v-karlovarskem-kraji-kazdy-rok-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o svoz bioodpadu v Karlovarském kraji každý rok roste

5.8.2016 10:07 | K. VARY (ČTK)
Zájem o svoz bioodpadu v městech Karlovarského kraje roste. Hlavně města, kde je více rodinných domů, využívají možnosti ukládat biologický odpad odděleně od komunálního. Například v Karlových Varech byl letos zájem o kontejnery na bioodpad rekordní, zjistila ČTK.
 

"Na začátku června jsme zastavili příjem žádostí o přistavení speciálních nádob na bioodpad. Kapacita této služby, která je pro obyvatele města zdarma, byla naplněna," řekla ČTK mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Na území krajského města je v současné době k dispozici 1150 nádob o objemu 120 litrů a 144 kontejnerů o objemu 1100 litrů. Bioodpad je svážen jednou týdně. "V letošním roce bude svoz bioodpadu prodloužen do konce listopadu, a to na základě zkušeností z minulých let, kdy byl nástup zimy pozvolný, dlouho se sekala tráva, padalo listí a kontejnery již nebyly k dispozici. Proto obyvatelům vycházíme vstříc a svoz bioodpadu o měsíc prodloužíme," uvedla Kyselá.

Karlovarští obyvatelé, kterým nestačí stávající kapacita nádob, si mohou na vlastní náklady přiobjednat u svozové společnosti AVE CZ další biokontejner a jeho vyvážení. Biologicky rozložitelné složky odpadu mohou obyvatelé města bezplatně odevzdávat také v kompostárně Správy lázeňských parků v Žižkově ulici ve Staré Roli nebo ve sběrném místě na Chebské ulici ve Dvorech.

Lidé v Ostrově mohou svůj bioodpad odvážet do kontejneru do sběrného dvora, který je přístupný každý den kromě neděle. "Město v loňském roce navíc za podpory dotace od Státního fondu životního prostředí pořídilo 500 kompostérů, z toho 490 jich rozdalo mezi občany zdarma. Deset kompostérů je na veřejném prostranství, konkrétně ve školkách a u Ekocentra," řekla ČTK Petra Niederhafnerová z Odboru majetkové správy ostrovského městského úřadu. O plastové nádoby na bioodpad byl podle ní mezi obyvateli velký zájem, v letošním roce proto město plánuje opět s pomocí dotace pořídit a mezi lidi rozdat dalších 300 kompostérů.

"Do budoucna se uvažuje o umístění asi 100 nádob o objemu 240 litrů na bioodpad, především do sídlištní zástavby. Zatím se mapují vhodná stanoviště a bude potřeba vyčíslit náklady na službu spojenou s vývozem této komodity," doplnila Niederhafnerová.

Zeleň z Ostrova se vozí do bioplynové stanice v Horním Slavkově, popřípadě do kompostárny v Činově nebo ve Staré Roli. Odpad v podobě spadlých stromů lze likvidovat i v novém kotli na biomasu v ostrovské teplárně. Ten je určen převážně na dřevní štěpku, s rozsáhlejší likvidací bioodpadu tak městu nepomůže.

Svoz bioodpadu zajišťuje i město Cheb. I tam počet nádob přibývá, zatímco v roce 2014 lidé využívali 1273 kontejnerů, loni už jich bylo 1385. Celkem se tak zpracovalo loni 1383 tun biologicky rozložitelného odpadu.

Z velkých měst v kraji se bioodpad netřídí jen v Sokolově. V převážně sídlištním městě to podle jeho vedení nemá smysl. Majitelé domků většinou odpad ze svých zahrádek zužitkují sami a bioodpad získaný například při sekání trávy zpracují městské technické služby a používají ho při údržbě parků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist