https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zalobce-poda-po-rozhodnuti-soudu-v-kauze-otravy-becvy-odvolani-a-stiznost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žalobce podá po rozhodnutí soudu v kauze otravy Bečvy odvolání a stížnost

23.10.2023 19:00 | VSETÍN (ČTK)
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Řeka Bečva protékající mezi Valašským Meziříčím a Juřinkou.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Státní zástupce Jiří Sachr se v kauze otravy řeky Bečvy ze září 2020 odvolá proti dnešnímu zprošťujícímu rozsudku, který se týká ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelky. Novinářům také řekl, že podá stížnost proti usnesení, kterým vsetínský okresní soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua. Přestože soud firmu označil za viníka havárie, právnická osoba podle soudkyně Ludmily Gerlové není v tomto případě objektivně trestně odpovědná. Mohla se však dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí.
 

Společnost Energoaqua nemůže podle obhájce Jiřího Obluka, který podnik i Havelku zastupuje, proti usnesení soudu ze zákona stížnost podat. Oprávněn je k tomu pouze státní zástupce. Ředitel Havelka se podle advokáta proti zprošťujícímu rozsudku ve vtahu ke své osobě odvolávat nebude. Rozsudek začala soudkyně vynášet v 08:00, v jeho odůvodnění pokračovala i po 15:00.

Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozil Havelkovi rok až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu opakovaně odmítli.

Podle státního zástupce řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Firmě Energoaqua navrhoval uložit peněžitý trest 21 milionů korun. Pro Havelku žádal podmíněný trest zhruba ve třetině zákonné trestní sazby a pokutu milion korun. Obžalovaní i jejich obhájce Jiří Obluk požadovali zproštění obžaloby. Neexistuje podle nich žádný důkaz, který by svědčil o vině společnosti a jejího ředitele.

Společnost Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. Uvedli, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist