https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zalozit-alej-lze-i-diky-grantum-nadace-zadat-lze-treba-ctvrt-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Založit alej lze i díky grantům nadace, žádat lze třeba čtvrt milionu

2.3.2023 00:57 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Založit alej lze i díky dvěma grantovým programům Nadace Partnerství, žádat je možné například čtvrt milionu korun. Výzvy platí pro občany i samosprávy, sdělil za nadaci David Kopecký.
 

"Aleje jsou nesmírně důležitým prvkem v krajině. Tvoří přirozenou oporu ekologické stability území, rozdělují rozsáhlé zemědělské plochy na menší, dotváří jedinečný ráz krajiny a dělají ji přístupnější. Zamezují půdní erozi, zpomalují odtok srážek a v parných dnech krajinu ochlazují svým výparem," uvedla Anna Poledňáková, vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost z Nadace Partnerství. Aleje podle Poledňákové také výrazně zvyšují druhovou rozmanitost a umožňují návrat drobných živočichů důležitých pro obnovu okolní zemědělské půdy.

V grantovém programu Sázíme budoucnost mohou zájemci z řad fyzických osob žádat 50 000 až 250 000 korun, a to na pořízení stromů i na úpravu okolí nových stromořadí. Příjem žádostí je do 28. dubna. Grantový program Alej svobody je zase příležitostí pro obce, které mají vhodný pozemek pro stromořadí ideálně o 100 a více stromech. Nadace výzvu vyhlašuje od roku 2018, příjem žádostí v novém ročníku končí 15. dubna.

"Nadace Partnerství letos plánuje rozdělit nejméně 20 milionů pro lidi a přírodu. Podporujeme komunity ze všech koutů České republiky v péči o zdravou krajinu a dobrý život v ní. Přesto tato částka nestačí, poptávka žadatelů o granty vysoce převyšuje naši nabídku. Proto bych chtěl vyzvat veřejnost i firmy, aby nám pomohly další finance pro klimaticky připravenější zemi sehnat," doplnil ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Více informací lze najít na webu nadace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.3.2023 07:19
Ono jde spíš o to se o zasazené stromy postarat než prokoření .

Na co je dobré upozorňovat, že jsou potřeba i keře!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 08:45
A bez dotací, jak to dělávaly okrašlovací spolky za 1.republiky, nebo v akci Z, za těch blbejch let, by to náhodou nešlo ?
Odpovědět
va

vaber

2.3.2023 09:13 Reaguje na smějící se bestie
to byly ty strašlivé doby kdy lidé ještě udělali klidně něco zadarmo a rádi,
v dnešní kapitalistické společnosti nikdo nehne prstem a když plebs vidí ty nahoře,je jasné proč,


Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 11:01 Reaguje na vaber
jo
Odpovědět
va

vaber

2.3.2023 08:59
vím o aleji z dubů, je, byla, krásná, tak 15 -20let stará, není daleko od vody, ale nějací ochránci vypustili do vody bobry ,nikdy tam bobři daleko široko nebyli,
kmeny dubů jsou silné tak 15cm a bobři jich několik zlikvidovali,
bobři jsou velké myši a jako myši se i množí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 11:02 Reaguje na vaber
bobři mají přednost, před vzrostlými stromy = zelený
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 14:02
Alej v poli u cesty je chvályhodná. Vysadit stromy na step je smrtelný hřích nejhrubšího zrna.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist