https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamecke-valy-v-pardubicich-lze-projit-po-stezce-i-naboso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zámecké valy v Pardubicích lze projít po stezce i naboso

4.6.2020 00:18 | PARDUBICE (ČTK)
Stezka má deset různých materiálů. Zda se chozením naboso po takové stezce povzbuzuje svěžest celého těla i dobrá nálada, musí návštěvníci posoudit sami.
Stezka má deset různých materiálů. Zda se chozením naboso po takové stezce povzbuzuje svěžest celého těla i dobrá nálada, musí návštěvníci posoudit sami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Východočeské muzeum v Pardubicích má na zámeckých valech novou stezku Bosou nohou. Návštěvníci zámeckého areálu se mohou projít bez bot po opukové drti nebo drceném kamenivu, uvedlo muzeum v tiskové zprávě.
 

Stezka má deset různých materiálů. "Návštěvníci se projdou mimo jiné po modřínových šiškách, borové kůře, dvou druzích písku, vrbovém proutí, kačírku nebo hebkém mechu. Užijí si smyslový vjem z doteku svých chodidel s různými přírodními materiály v relativně bezpečném terénu," řekl vedoucí přírodovědného oddělení muzea Jan Dolanský.

Stezka vznikla na druhém jihozápadním rondelu, kde jsou také lavičky a stoly a lidé si tam mohou uspořádat třeba piknik. Součástí stezky jsou informační cedulky, kde se návštěvníci dozvědí zajímavosti o jednotlivých přírodních materiálech.

"Zda se chozením naboso po takové stezce povzbuzuje látková výměna, oběhová soustava, svěžest celého těla i dobrá nálada, musí návštěvníci posoudit sami," řekl Dolanský.

Na zámeckých valech jsou také k vidění dvě pernštejnská děla, domek pro hmyz, je tam i naučná stezka o historii zámku a přírodě zámku a okolí. Muzeum tam chová pávy a kozy. Kdo sejde na parkán, může si prohlédnout fotografie z parfosních honů v Pardubicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist