https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamecky-park-ve-slatinanech-nici-kurovec-sucho-a-vitr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zámecký park ve Slatiňanech ničí kůrovec, sucho a vítr

5.10.2018 00:10 | SLATIŇANY (ČTK)
Kůrovec ničící hospodářské lesy se v Pardubickém kraji nevyhýbá ani okrasným zahradám. / Ilustrační foto
Kůrovec ničící hospodářské lesy se v Pardubickém kraji nevyhýbá ani okrasným zahradám. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Kůrovec ničící hospodářské lesy se v Pardubickém kraji nevyhýbá ani okrasným zahradám. Napadl například zámecký park ve Slatiňanech, který podstupuje rozsáhlou revitalizaci. Stromy poškodilo i letní sucho a koncem září vichřice.
 

"Některé smrky jsme ošetřili, prořezali suché větve, bohužel nepřežily kůrovce. K zemi bude muset i nejvyšší smrk v parku," řekl kastelán Jaroslav Bušta. Kůrovec napadl i modříny rostoucí v zámecké zahradě. Podle kastelána bude nejspíše nutné pokácet 15 těchto stromů.

Koncem září utrpěl park silným větrem, jedna ulomená silná větev rozbila střechu opravené kapličky. Mnoho stromů je poškozených, podle Bušty se zřejmě budou muset po poradě s odborníkem pokácet.

V arboretu u Hamzovy léčebny v Luži - Košumberku na Chrudimsku se kůrovec zatím nerozšířil. "Hlídáme si to a daří se nám jeho výskyt eliminovat. V blízkosti jsou ale rozlehlé lesy a kůrovec nalétává i k nám," řekla ČTK metodička arboreta Jana Zavřelová. Kvůli nedostatku srážek se ale budou muset skácet některé břízy.

Podle nezávislého lesnického odborníka Aleše Erbera je až polovina lesních porostů v Pardubickém kraji ohrožena kůrovcovou kalamitou, která se sem může rozšířit z okolních regionů. Kromě suchých a horkých letních měsíců k tomu přispívají i časté polomy po silných větrech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

5.10.2018 13:14
A je až takový velký problém ty vytypované stromy v parku, když všichni vědí, že je nedostatek vláhy, občas účelově intenzivně zalévat? Vždyť je to park, ne v lese. A ty stromy nerostou sezónu, jak třeba muškáty. Tolik prý "odborníků" okolo toho chodí a nikoho nenapadne taková prkotina? To jako myslíte vážně?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist