https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zapadni-okruh-plzne-se-otevrel-ridicum-ulevi-centru-mesta-od-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Západní okruh Plzně se otevřel řidičům, uleví centru města od dopravy

20.2.2023 01:21 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ulleo / Pixabay
Západní okruh Plzně, největší a nejdražší stavba, kterou dosud realizoval Plzeňský kraj, se dnes v noci poprvé otevřel řidičům. Stavba druhé etapy okruhu, který má v každém směru jeden pruh, stála 2,2 miliardy korun, z toho 1,54 miliardy je dotace EU. Úsek propojil sever Plzně a hlavní tah z Karlových Varů s dálnicí D5 a ulehčí dopravně přetíženému středu města, řekl novinářům plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti).
 

Západní okruh dlouhý 3,5 kilometru propojí největší sídliště na Severním předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích. Podle hejtmana jde o největší a nejnáročnější dopravní stavbu pro kraj jak z hlediska finančního, tak i stavebně technického. Jeho součástí jsou estakáda kolem řeky Mže v délce 1,2 kilometru, čtyři mosty a tři biokoridory, které jsou situovány do zářezu původního terénu a přemosťují hlavní trasu. Stavba trvala téměř tři roky a stihla se v termínu. Kraj za ni zaplatil 340 milionů korun. Zásadní význam má pro plzeňskou aglomeraci i pro střed města.

Okruh, jehož zatížení se odhaduje až na 20 000 aut denně, odlehčí centru města o tisíce vozů, hlavně Karlovarské a Klatovské třídě. Hotová druhá a poslední část navázala na etapu dokončenou před osmi lety. Celý okruh 5,9 km propojí hlavní tahy I/26 na Domažlice a I/20 na Karlovy Vary, spojí Severní Předměstí s průmyslovou, obchodní a univerzitní zónou Borská pole. Řidiči jedoucí od Klatov, Domažlic a z jihu Čech se dostanou rychleji na Most a Karlovy Vary.

Silnice má v každém směru jeden pruh, podle náměstka hejtmana Pavla Čížka je to dostatečné. "Podle všech výpočtů je to dostatečné, je to silnice krajská, druhé třídy. Dvoupruhová silnice převede spoustu tisíc vozidel. Je to nová nabídka propojení Plzně, mimo Klatovskou třídu nebo silnici na Lochotín, takže si určitě řidiči najdou nejlepší cestu," řekl Čížek.

Dokončený úsek si včera mohla prohlédnout i veřejnost. Zájem o prohlídku stavby byl velký, přišly se podívat stovky lidí. Silnici si prošli pěšky nebo projeli na kole či koloběžkách. Pro automobily se otevře o půlnoci.

Podle Čížka naváže na dokončený úsek pro řidiče v nejbližších dvou letech ještě úprava kruhového objezdu u Makra na Borských polích. Rekonstrukci objezdu bude provádět Ředitelství silnic a dálnic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.2.2023 08:01
Tak už i Plzeň a Praha furt nic !
Odpovědět
va

vaber

20.2.2023 08:55
jo kruhový objezd u Makra ,tam si řidiči co to neznají, užijí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.2.2023 10:44 Reaguje na vaber
Tak to bývá, téměř u každého nového " kruháku ", než to investoři vychytají a řidiči se tam naučí jezdit.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

20.2.2023 20:44 Reaguje na vaber
Už před 2 lety se pomalu nedalo projet od Borských polí směrem na Křimice, tedy již z části udělaným západním obchvatem. Bylo to úplně zacpaný a teď až to budou plně využívat řidiči jedoucí od Varů směrem na Klatovy, včetně Plzeňáků jedoucích z Košutky na Bory, tak to bude hodně zajímavý...A ty kruháče tam, to je taky bomba.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.2.2023 21:31 Reaguje na Jakub Brenn
No, nebyly jediný v ČR, který se na poprvé nepovedly.
Odpovědět
MH

Martin Horňák

21.2.2023 11:24
okruh o dvou pruzích, asi počítají s úbytkem provozu vlivem elektroaut

spíš je to taková past na řidiče, viz dnešní křest nehodou
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.2.2023 13:02
A na plzeňské radnici není příliš silná znalost češtiny.
Tu ulici pojmenovali "Regensburská" místo správného českého "Řezenská" .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist