https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaporozska-jaderna-elektrarna-prisla-v-utery-o-zalozni-elektricke-vedeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záporožská jaderná elektrárna přišla v úterý o záložní elektrické vedení

22.2.2024 15:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Na snímku jsou nádrže, ve kterých se rozprašováním ochlazuje ohřátá voda před opětovným použitím. Na pozadí je Záporožská jaderná elektrárna, snímek je z 29. března 2023.
Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna (ZNPP) přišla o záložní elektrické vedení, což opět zhoršuje křehkou situaci jaderné bezpečnosti v elektrárně, uvedl včera generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Mariano Grossi. K vnějšímu světu je elektrárna napojena posledním elektrickým vedením.
 
Tým expertů MAAE umístěný v ZNPP byl informován, že vedení 330 kilovoltů (kV) bylo v úterý ve 14:04 místního času odpojeno kvůli problému, který se vyskytl na druhé straně řeky Dněpr, asi 13,5 kilometru od rozvodny 330 kV, která dodává záložní energii do areálu. Příčina odpojení nebyla bezprostředně známa, uvedla ZNPP a dodala, že byla informována ukrajinským provozovatelem sítě, že na vedení probíhají práce.

Elektřinu, kterou ZNPP potřebuje, stále odebírá z jediného vedení 750 kV, ale ztráta vedení 330 kV znamená, že elektrárna v současné době nemá k dispozici žádné záložní možnosti napájení mimo areál. Před konfliktem měla elektrárna k dispozici čtyři vedení 750 kV a šest vedení 330 kV.

Časté výpadky proudu jsou i nadále zdrojem vážných obav o jadernou bezpečnost a zabezpečení největší evropské jaderné elektrárny, neboť ta potřebuje elektřinu k chlazení reaktorů a k dalším základním funkcím, i když jsou všechny reaktorové bloky odstaveny.

Přestože při této příležitosti nedošlo k úplné ztrátě napájení mimo lokalitu, od srpna 2022 postihlo ZNPP osm událostí s úplnou ztrátou napájení mimo lokalitu, což ji donutilo dočasně se spolehnout na nouzové dieselové generátory.

"Extrémně zranitelná situace s napájením mimo lokalitu nadále představuje pro toto významné jaderné zařízení velké bezpečnostní výzvy. I když hlavní elektrické vedení zůstává v provozu, nedostatek záložního napájení ukazuje, že situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení elektrárny je i nadále nejistá," uvedl generální ředitel Grossi.


reklama

 

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist