https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zasobovani-brna-vodou-komplikuje-i-spatny-stav-infrastruktury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zásobování Brna vodou komplikuje i špatný stav infrastruktury

12.5.2020 00:22 | BRNO (ČTK)
Brno a jeho okolí je zásobováno pitnou vodou ze dvou zdrojů, z prameniště Březová nad Svitavou a z Vírské nádrže, ani jeden z těchto zdrojů není v Jihomoravském kraji. / Ilustrační foto
Brno a jeho okolí je zásobováno pitnou vodou ze dvou zdrojů, z prameniště Březová nad Svitavou a z Vírské nádrže, ani jeden z těchto zdrojů není v Jihomoravském kraji. / Ilustrační foto
Zásobování Brna pitnou vodou komplikuje sucho a špatný stav infrastruktury, která přivádí vodu z Vírské přehrady. Kombinace obojího může dlouhodobě znamenat zásadní problém, uvedl včera v tiskové zprávě místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací Jan Zámečník (KDU-ČSL), který je zároveň krajským zastupitelem. Podle něj je třeba zaplatit projekty na udržení vody v krajině a další.
 

Brno a jeho okolí je zásobováno pitnou vodou ze dvou zdrojů, z prameniště Březová nad Svitavou a z Vírské nádrže, ani jeden z těchto zdrojů není v Jihomoravském kraji. Brněnská vodárenská soustava, jejíž součástí je i Brno, řada obcí a měst na Brněnsku a obce pod Vírskou nádrží potřebují ročně zhruba 30 milionů metrů krychlových pitné vody a spotřeba každoročně mírně roste. Každou vteřinu tak jde o 950 litrů vody.

Zámečník uvedl, že v posledních několika letech postupně klesá hladina spodní vody v Březové, kdy u prameniště bylo za posledních deset let hned osm roků srážkově podprůměrných. Rok 2019 byl podle něj nejhorší za posledních 20 let a letošní stav vody je zhruba stejný jako loni. Negativně jej však ovlivňuje nedostatek sněhových srážek v zimě.

Zásobování Brna pitnou vodou z jiných zdrojů zase podle něj komplikuje špatný stav infrastruktury, jež přivádí vodu z Vírské přehrady. "Kombinace dlouhotrvajícího sucha a stavu vodovodu může pro Brno v dlouhodobém horizontu znamenat zásadní problém," uvedl Zámečník.

Podle něj se bohužel pořád z celostátní úrovně nefinancují projekty v Jihomoravském kraji pro zachování vody v krajině. Je třeba podle něj také zajistit průzkum dalších vodních zdrojů a řešit propojení vodárenských soustav mezi okresy.

Za nezbytnou považuje i rekonstrukci zmíněného Vírského vodovodu. Letos na Vírském vodovodu začala první etapa rekonstrukce u Drásova, jde o úsek asi 400 metrů. Předpokládané náklady budou podle Zámečníka přesahovat 70 milionů korun. "Jen v říjnu roku 2018 se v daném úseku staly tři havárie se ztrátou 40.000 kubíků vody. To je 57 procent toho, co spotřebuje za den celé Brno. A Drásov není jediný problematický úsek. Jeho oprava musí být prioritou pro Jihomoravský kraj, ale i vlády," uvedl Zámečník.

Kromě brněnské vodárenské soustavy, která zásobuje vodou víc než třetinu obyvatel kraje, je podle Zámečníka nutné řešit i problémy dalších vodárenských soustav. Jejich propojení a hledání nových zdrojů vody je podle něj zásadní pro udržení zásobování pitnou vodou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.5.2020 08:41
Celá Brněnská vodárenská soustava spotřebuje skoro stejně vody, jako JE Dukovany jen do odparu. Ale použitá voda se z velké části po přečištění vrací do řeky, kdežto z Dukovan nikoliv.
To není žádný argument pro odstavení JED, (ta energie má cenu zlata), ale jen připomnění, že jaderná energie má taky řadu dalších problémů.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:58
Snad se Brnu podaří dostat z vodáren francouzský Suez a jako ryze municipiální subjekt, bude moci žádat o dotace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist