https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastance-veganstvi-v-nemecku-zalepil-zamky-fast-foodu-a-obchodu-s-jidlem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastánce veganství v Německu zalepil zámky fast foodů a obchodů s jídlem

13.3.2023 13:01 | Greifswald (Německo) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Muž, který se označuje za ochránce klimatu a za zastánce veganství, v noci na dnešek v Greifswaldu na severovýchodě Německa zalepil vteřinovým lepidlem zámky prodejen s rychlým občerstvením a obchodů s jídlem. Informovala o tom policie.
 

Terčem jeho protestu se stalo nejméně deset prodejen fast foodu a obchodů s potravinami, například rybárna. Počmáral je také politickými hesly, kterými dával najevo nesouhlas se současnou německou politikou ohledně výživy a ochrany klimatu.

Policie tohoto 32letého muže zadržela po krátkém pronásledování. Přiznal se, že chtěl ve svých protestech pokračovat, v úterý měl namířeno do Kielu.

Portál stanice NDR píše, že greifswaldská radnice minulý týden dostala dopis, v němž aktivisté ze skupiny Poslední generace požádali o podporu pro založení celoněmecké společenské rady ke změně klimatu. Pokud by vedení města jejich požadavkům nevyhovělo, vyhrožovali, že ode dneška začnou ve velkém narušovat pořádek v tomto městě na břehu Baltského moře. Starosta Greifswaldu Stefan Fassbinder jim vzkázal, že "výhrůžky nejsou v demokratické společnosti přijatelným prostředkem politické debaty". Navrhl ale, že s aktivisty bude jednat, a ti to přijali.

Aktivisté skupiny Poslední generace chtějí protesty donutit vládu k ráznější ochraně klimatu. Odmítají těžbu fosilních paliv a žádají například snížit povolenou rychlost v dopravě. Při protestech se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím či uměleckým dílům v galeriích, která rovněž polévají různými tekutinami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

13.3.2023 13:45
Nastane čas, kdy se lidi začnou střílet.
V dnešní době se lidi nedokážou domluvit ani v rodině.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.3.2023 14:54
Je vidět, že veganství má vliv i na mozek.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.3.2023 15:05 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě že má. Maso potřebují hlavně děti pro výživu, u dospělých už je to jedno, tam je zdravější vegetariánství.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.3.2023 15:08 Reaguje na Michal Uhrovič
Tak v tom případě máme štěstí, že ten alternativec přestal jíst maso. To by byli možná i mrtví.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

13.3.2023 21:58 Reaguje na Michal Uhrovič
A to řekl jako kdo že vegetariánství je zdravější ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.3.2023 15:52
Umí ti altivističtí idioti něco jiného než prosazovat svoji ideu násilím?
Odpovědět
ig

13.3.2023 21:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale oni žádnou ideu neprosazují. Oni jen chtějí být zajímaví a důležití. A když to nejde pro jejich schopnosti, začnou si pozornost vynucovat. Zapálí Artemidin chrám, zastřelí následníka trůnu nebo zalepí zámek :-)
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

8.5.2023 17:54
Myslím si, že takovíto "aktivisté" ve finále lidi spíš od veganství odradí. Navíc nechápu co mu vadí, však právě v Německu pokud vím spousta fast foodů nabízí přednostně vegan varianty svých jídel, což je podle mě určitě krok tím správným směrem. Sám se o veganskou stravu zajímám a myslím si, že by bylo skvělé, kdyby to takto fungovalo třeba i u nás. Bohužel u nás se vegan v běžných fastfoodech moc nenají. Mně to naštěstí nevadí, stejně si raději vařím doma. Třeba podle receptů, které mají na https://www.plnezdravi.cz/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist