https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupce-obci-z-hradku-zada-o-obsah-zadosti-ke-stanoveni-pruzkumnych-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupce obcí z Hrádku žádá o obsah žádosti ke stanovení průzkumných území

9.3.2023 00:43 | DOLNÍ CEREKEV (ČTK)
Úřad městyse Dolní Cerekev.
Úřad městyse Dolní Cerekev.
Foto | Czeva / Wikimeda Commons
Právní zástupce obcí z lokality Hrádek na Jihlavsku požádal o informace k žádosti o stanovení průzkumných území, již podala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) na ministerstvo životního prostředí. Právník Luboš Kliment ČTK sdělil, že žádá o text žádosti včetně příloh. Odkazuje se přitom na zákon o právu na informace o životním prostředí. Od správy úložišť ČTK reakci nezískala. Hrádek patří mezi čtyři území v ČR, která se budou dál posuzovat kvůli možnému umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. O nejvhodnější lokalitě by se mělo rozhodnout do roku 2028. Obce se úložišti dlouhodobě brání.
 

"Vzhledem k tomu, že shora uvedené informace se váží k problematice stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů, je právo na informace ze strany veřejnosti dále podporováno i uzavřenými mezinárodními smlouvami," uvedl Kliment v žádosti. Navrhl, aby mu správa úložišť poslala dokumenty do datové schránky. ČTK sdělil, že o zaslání těchto žádostí na vědomí obcím požádal písemně starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák (nestraník) už 28. února.

Správa úložišť koncem minulého měsíce informovala o tom, že podala žádosti o stanovení průzkumného území v obcích Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Pokud ministerstvo životního prostředí žádostem vyhoví, správa zahájí geologický průzkum pro možné budoucí umístění úložiště.

Starostové v lokalitách Horka a Hrádek na Vysočině oslovení ČTK řekli, že jim SÚRAO poslalo 24. února do datových schránek informaci o tom, že žádosti o stanovení průzkumných území budou podány. Starosta Dvořák už tehdy uvedl, že očekával, že obce dostanou také text samotné žádosti. "Zvolený postup mě mrzí o to víc, že jsem naivně přesvědčoval své kolegy, aby dotčené obce opět ustoupily snaze SÚRAO splnit zadaný úkol a aby uvěřily slibům o zlepšení komunikace," uvedl v dopise správě úložišť s datem 28. února.

V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Původně mělo úložiště vzniknout do roku 2065, o urychlení výstavby se mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist