https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zatec-vydal-originalni-deskovou-hru-k-tradici-pestovani-chmele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žatec vydal originální deskovou hru k tradici pěstování chmele

25.12.2022 00:50 | ŽATEC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Žatec vydalo originální deskovou hru, která seznamuje s pěstováním chmele. Originální plán zobrazuje autentická místa, která v Žatci a jeho okolí skutečně nachází a která jsou celosvětově jedinečná, a proto navržená na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. O něm by se mohlo rozhodnout v příštím roce. ČTK to řekla Olga Bukovičová z žatecké radnice.
 

Město nasbíralo mnoho podkladů, které potřebovalo pro nominaci. "Loni před svátky jsme vydali publikaci, letos máme deskovou hru, která je schovaná v tubusu. Přiblížit by měla nejen dětem celý proces pěstování chmele," uvedla Bukovičová. Podklad je podle ní odolný, vydrží i polití tekutinou.

Hra začíná stavbou chmelových konstrukcí, pokračuje se úkony jako je řez či hnojení, česání na chmelnici, poté se hráči přesouvají do sušáren a skladů obchodníků. Znázorněný je ve hře proces konzervace a končí se prodejem, certifikací a vývozem tzv. českého zlata do světa. "Děti na Žatecku o pěstování něco vědí, ale také ne všechny. Máme výborného kreslíře, který namaloval pro hru autentická místa, s nimiž se hráči také seznamují," dodala Bukovičová.

Herní plán namaloval Petr Bažant. Je na něm zámek Stekník a chmelnice pod ním nebo historické sušárny a sklady v Žatci. Hra je určena až pro šest osob a doporučena dětem od šesti let. Netradiční balení ve formě tubusu obsahuje herní plán, pravidla hry, dřevěné figurky a kostku. Hru lze zakoupit v informačním centru na náměstí Svobody nebo v Chrámu chmele a piva.

Hra už vliv na názor Výboru světového dědictví mít nebude, město ale doufá, že přispěje k rozšíření povědomí o významu chmelařské oblasti. Část nákladu schovala radnice pro žáky základních škol. "Smysl zápisu na seznam UNESCO je nejen zachování památek, ale i jejich prezentace a edukace. Máme několik pracovních skupin, jejichž výsledkem je třeba interaktivní mapa," uvedla Bukovičová.

Návštěvnost Žatce podle informací radnice v posledních letech roste. Lidé objevují technické památky a zájem mají o historii města spojeného s pivní kulturou. Výbor světového dědictví v lednu na svém zasedání rozhodne, kdy bude rozhodovat o zápisu Žatce a chmelařské krajiny. Z českých památek naposledy přibyla na seznam tři lázeňská města v Karlovarském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

25.12.2022 12:09
Chmel je zbytečná plodina, která jen zabírá místo plodinám mnohem užitečnějším.
A prosím, nikdo tu nezmiňujte to, že ho lze jíst jako zeleninu. Nikdo ve střední Evropě to nedělá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist