https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdiby-u-prahy-daly-vysadit-s-pomoci-projektu-tisice-drevin-a-meri-stav-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdiby u Prahy daly vysadit s pomocí projektu tisíce dřevin a měří stav ovzduší

25.3.2024 18:40 | ZDIBY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdiby u Prahy daly vysadit s pomocí projektu zvaného TENT AIR 15 000 dřevin a monitorují ovzduší pomocí senzorů. Projekt je zaměřený na stav prostředí v okolí D8. Ústí nad Labem, Mělník a Zdiby v něm spolupracují s Vysokou školou Báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB – TUO) a norskou firmou Norsk Energi. Ve Zdibech přibyla zeleň na 21 místech. Peníze obec získala z takzvaných norských fondů, celkem to bylo téměř 19 milionů korun, informovala koordinátorka projektu TENT AIR Jana Panáčková Feixová.
 

Cílem projektu bylo nejen získat data o kvalitě ovzduší, ale především s nimi dále pracovat, získat doporučení od odborníků a aktivně se snažit o zlepšení kvality ovzduší, které ve Zdibech ovlivňuje i značná dopravní zátěž. "Jakmile se zeleň významněji zapojí a rozroste, bude obec navíc nejen zkrášlovat, ale také pozitivně přispěje k absorpci škodlivých látek a zachytávání prachových částic a podpoří v obci příznivější klimatické podmínky," uvedla starostka Zdib Eva Slavíková. Obec už také dokončuje další navazující projekty věnované ochranné zeleni.

Na znečistění má významný vliv nejen intenzivní doprava, ale i emise z místních kotlů, hlavně v chladnějších měsících. Zdiby a dalších jedenáct obcí proto spolupracuje s VŠB – TUO na instalaci senzorů pro nepřetržité měření znečištění ovzduší v nejpostiženějších místech jednotlivých samospráv. Tím získají vlastní spolehlivá data, která budou podkladem pro uskutečnění dalších opatření.

Ve středu se v Mělníku o projektu TENT AIR koná závěrečná konference. Představí výsledky projektu i následná opatření včetně navazujících projektů norských fondů. Norsk Energi představí model naměřených dat informujících o pohybu nebezpečných látek v ovzduší. Podrobněji budou představené i zdibské projekty zaměřené na výsadbu zeleně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

25.3.2024 19:27
Jasně dnes vysadím semenáčky,zítra budou mít deset metru a pozítří mám lepší ovzduší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist