https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdravotni-stav-vzacneho-nosorozce-sudana-se-zlepsil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdravotní stav vzácného nosorožce Sudána se zlepšil

9.3.2018 11:00 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Sudánův zdravotní stav se začal komplikovat na konci roku 2017, kdy se mu na pravé zadní noze rozvinula infekce související s jeho vysokým věkem. Po léčbě se jeho stav v lednu zlepšil a do poloviny února se znovu normálně pohyboval a k normálu se vrátily i jeho stravovací návyky. Koncem února se však u Sudána (na obrázku) projevila další infekce, hlubší a přímo pod tou původní. Po zásahu veterinářů v Ol Pejetě v posledních dnech infekce ustoupila.
Sudánův zdravotní stav se začal komplikovat na konci roku 2017, kdy se mu na pravé zadní noze rozvinula infekce související s jeho vysokým věkem. Po léčbě se jeho stav v lednu zlepšil a do poloviny února se znovu normálně pohyboval a k normálu se vrátily i jeho stravovací návyky. Koncem února se však u Sudána (na obrázku) projevila další infekce, hlubší a přímo pod tou původní. Po zásahu veterinářů v Ol Pejetě v posledních dnech infekce ustoupila.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Safari Park Dvůr Králové
Zdravotní stav a aktivita posledního žijícího samce nosorožce severního bílého Sudána se za poslední týden zlepšily. Vyráží na procházky do výběhu o rozloze několika hektarů. Dnes to řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal, který je s ošetřovateli v rezervaci Ol Pejeta v Keni v úzkém kontaktu. Koncem února u přibližně pětačtyřicetiletého Sudána došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu a začalo se uvažovat o utracení.
 

"Akutní stav, kdy se po určitou dobu nezvedal, ustoupil. Nyní je běžně schopen se projít po svém velkém výběhu. V posledních dnech jeho aktivita opět vzrostla a také se u něho zlepšila chuť k jídlu," řekl Stejskal.

Zdravotní stav vzácného zvířete, které patří ZOO Dvůr Králové nad Labem a od roku 2009 žije v Keni, nepřetržitě sleduje tým odborníků. "Jeho zdravotní stav kolísá asi tak poslední rok a půl. V současné chvíli to vypadá, že se trochu zvedl. Po pravdě řečeno, jeho zdravotní stav po každém zlepšení už ale bývá horší než ten předchozí. Nedosáhl zatím takového stavu, v jakém byl před posledním zhoršením," řekl Stejskal.

Sudánův zdravotní stav se začal komplikovat na konci roku 2017, kdy se mu na pravé zadní noze rozvinula infekce související s jeho vysokým věkem. Po léčbě se jeho stav v lednu zlepšil a do poloviny února se znovu normálně pohyboval a k normálu se vrátily i jeho stravovací návyky.

Koncem února se však u Sudána projevila další infekce, hlubší a přímo pod tou původní. Po zásahu veterinářů v Ol Pejetě v posledních dnech infekce ustoupila. "Rána není stále úplně doléčená, ale je zřejmé, že se mu ulevilo. Sudán je už v takovém věku a v takovém zdravotním stavu, že k jeho úplnému uzdravení už zřejmě nedojde. S kolegy se snažíme najít nejlepší postup, jak mu podzim života ulehčit. To se v poslední době daří," řekl Stejskal. Sudán od března 2017 dostává léky na utišení bolesti. "Vzhledem k věku a jeho dlouhodobému zdravotnímu stavu nelze předpokládat, že tady bude s námi dalších několik let. Poctivé je říci, že ve volné přírodě by takové zvíře už uhynulo," dodal.

Dvorská zoo na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Odborníci věřili, že v přirozeném prostředí by se mohla zvířata rozmnožit. Po přesunu se zlepšil zdravotní stav zvířat, u obou samic se postupně zlepšily hormonální cykly, a pravidelně se pářily. Později ale v jejich hormonálních cyklech nastal útlum. V říjnu 2014 v rezervaci stářím uhynul samec Suni, podle odborníků zřejmě poslední severní bílý samec, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce.

V keňské rezervaci Ol Pejeta nyní žijí samice Nájin a její dcera Fatu. Kromě Suniho v posledních letech uhynula řada dalších, v zajetí chovaných severních bílých nosorožců.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na Zemi více než 2000 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O 20 let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist