https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-syrske-rafinerie-unikly-ropne-latky-a-znecistily-more-u-syrskych-brehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze syrské rafinerie unikly ropné látky a znečistily moře u syrských břehů

25.8.2021 16:15 (ČTK)
U syrského středomořského pobřeží se vytvořila po úniku ropné látky z rafinerie velká skvrna. Informovala o tom syrská státní agentura SANA a její zprávu dokládají podle agentury AP i satelitní záběry.
 

Podle SANA se skvrna dostala k pobřežnímu městu Džabla vzdálenému 20 kilometrů od rafinerie v Bánijásu. Podle agentury uvedlo ministerstvo životního prostředí a úřady v provincii Latákíja patřičné složky do pohotovosti a pracuje se na vyčištění vody.

Vláda v úterý tvrdila, že se v továrně v Bánijásu podařilo dostat únik paliva z jednoho zásobníku pod kontrolu. Na čerstvých satelitních záběrech je ale vidět asi 19 kilometrů dlouhou skvrnu táhnoucí se od Bánijásu, přičemž satelitní záběr stejného místa v pondělí nic takového nezobrazoval, takže ropa musela uniknout až potom.

Incident potvrdil šéf odborů zaměstnanců pracujících v energetice Dávud Darvíš. Podle něj chemikálie vytekla z popraskaného tankeru v Bánijásu. Bylo v něm asi 15.000 tun paliva.

AP připomíná, že syrská vláda nemá pod kontrolou těžbu ropy na syrském území, ale kontroluje a zajišťuje provoz v rafineriích. Damašek je kvůli tomu závislý v dodávkách pohonných hmot na spojeneckém Íránu. Americké protiíránské sankce ale zásobování komplikují.

V uplynulém roce bylo v blízkovýchodních vodách napadeno několik lodí a tankerů, část incidentů se stala i u syrských břehů. V regionu přibývá napětí mezi Íránem, Izraelem a USA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.9.2021 13:05
Ropák v komplotu s Mohamedem a Rusem je naprostá tragédie.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist