https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ze-zooparku-ve-vyskove-po-bouri-odleteli-papousci-zoo-je-chce-chytat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ze zooparku ve Vyškově po bouři odletěli papoušci, zoo je chce chytat

30.6.2021 00:52 | VYŠKOV (ČTK)
Bouře ale poničila i voliéru s exotickým ptactvem. Po Vyškově tak létá dosud neupřesněné množství andulek, ale také třeba tři papoušci nádherní.
Bouře ale poničila i voliéru s exotickým ptactvem. Po Vyškově tak létá dosud neupřesněné množství andulek, ale také třeba tři papoušci nádherní.
Ve vyškovském zooparku stále sčítají škody po čtvrteční bouři, jsou především na zeleni, poškozeno je kolem 50 stromů. Bouře ale poničila i voliéru s exotickým ptactvem. Po Vyškově tak létá dosud neupřesněné množství andulek, ale také třeba tři papoušci nádherní. Zoopark se je bude snažit znovu odchytit. ČTK to řekla ředitelka zařízení Dagmar Nepeřená.
 

Stromy byly popadané či polámané v takzvané staré části zooparku, která byla pro návštěvníky kvůli tomu několik dní uzavřena. Pobořeno bylo hrazení, děravá je střecha na babiččině dvorečku, u lemurů i slepic, poničená je skála u dingů. Nepřená odhadla, že materiální škody půjdou do desítek tisíc.

Bouře poničila i expozici Austrálie s exotickým ptactvem. Uletěly proto například andulky, počet v tomto případě není známý. Původně jich ve voliéře bylo něco kolem 400. Uletěly však i nějaké korely a také tři papoušci nádherní a jeden papoušek horský. "Těch papoušků nám je opravdu líto. Ale máme zprávy o tom, že se stále drží ve Vyškově, tak bychom je snad mohli ještě chytit," uvedla ředitelka.

Na papoušky nalíčili pracovníci zooparku past. V meziprostoru u voliéry pro ně nachystali jejich oblíbené dobroty. Pokud papoušky zlákají, past sklapne. "Těžko ale říct, budeme v to doufat," uvedla ředitelka. Doplnila, že pokud by se někomu papoušky podařilo odchytnout, zoopark bude rád, když je vrátí.

V zařízení pokračují i odklízecí práce po bouři. "I přes prvotní šok z poškozené zoo jsme byli mile překvapeni z množství dobrovolníků, kteří neváhali a bleskově nám přispěchali na pomoc. S jejich pomocí se podařilo odklidit nejhorší následky bouře již v průběhu pátku a soboty," uvedlo zařízení na svém webu. Jako první do zooparku dorazili dobrovolní hasiči z Ruprechtova, následovali i učitelé a žáci ze ZŠ Purkyňova a více tříd Gymnázia Vyškov, také skauti, mužský klan Jonášů, bývalí zaměstnanci, kamarádi či úplně neznámí lidé.

"A tím solidarita nekončí. Stále se nám ozývají lidé, kteří by rádi finančně přispěli na opravu naší zoo. Všem děkujeme a této pomoci si obrovsky vážíme," uvedl zoopark. Na opravy i novou výsadbu lze přispět na oficiální účet zooparku 257772890/0300.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

30.6.2021 10:00
Pokud nalíčili past, neměli by to takhle prokecnout - který papoušek se nechá chytit, když si přečte zprávy?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.6.2021 12:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Navíc jeden si to přečte a vykecá to ostatním. :)))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist