https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleninu-pro-vlastni-spotrebu-v-cesku-pestuje-240.000-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeleninu pro vlastní spotřebu si v Česku pěstuje 240 000 domácností

8.11.2021 01:20 | PRAHA (ČTK)
Pro vlastní spotřebu je v posledních letech určeno deset až 15 procent z celkového množství v tuzemsku vypěstované zeleniny.
Pro vlastní spotřebu je v posledních letech určeno deset až 15 procent z celkového množství v tuzemsku vypěstované zeleniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čerstvou zeleninu v Česku na zahrádkách pěstuje zhruba 240 000 domácností, což je více než pět procent z jejich celkového počtu. Pro vlastní spotřebu je v posledních letech určeno deset až 15 procent z celkového množství v tuzemsku vypěstované zeleniny, které například v roce 2019 obnášelo 283 541 tun. Pěstování zeleniny pro vlastní spotřebu se v Česku těší stále větší oblibě. Loni snahu lidí o samozásobení domácí zeleninou umocnila pandemie koronaviru. Na dotaz ČTK to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.
 

Průměrná pěstební plocha, kterou domácnosti využívají k produkci vlastní zeleniny, činí zhruba 50 metrů čtverečních. Zelenina pro vlastní spotřebu tak v Česku zabírá celkem 1200 hektarů. V roce 2020, kdy pěstování i maloobchodní prodej zeleniny negativně ovlivnila pandemie koronaviru, podíl samozásobení vlastní zeleninou vzrostl z deseti procent na 15 procent. Pěstováni zeleniny pro vlastní spotřebu je podle Hanky rozšířeno zejména na vesnicích a v okolí menších měst, ve velkých městech pokrývají poptávku po čerstvé zelenině farmářské trhy a řetězce.

"Tento trend (pěstování zeleniny pro vlastní spotřebu) je určitě v posledních dvou letech ovlivněn pandemií koronaviru, v loňském roce asi více než letos. Svůj podíl na rostoucí oblíbenosti samozásobitelského pěstování zeleniny má i současný zájem o životní prostředí i naše zdraví," uvedl Hanka. Podle něj se pěstování zeleniny pro vlastní spotřebu stalo důležitou součástí tohoto sektoru. "Na nás profesionálních pěstitelích je pak pokrytí zbývající poptávky po čerstvé či skladované zelenině v průběhu celého roku," podotkl Hanka.

Většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští farmáři dodávají obchodním řetězcům, na jejichž pultech končí 75 procent úrody. Velkoobchodům zelináři prodávají desetinu své produkce a stejný podíl připadá na konzervárny, mrazírny či sušárny. Letošní úroda zeleniny zatím podle Hanky vypadá slibně a ceny, za které zeleninu prodávají její čeští pěstitelé, jsou nyní na svém minimu.

Spotřebitelské ceny zeleniny na pultech prodejen jsou podle Hanky stále závislejší na politice obchodních řetězců, které často využívají výkyvy na trhu a prodejní ceny neúměrně zvyšují či naopak snižují. "Farmářské ceny většiny druhů zeleniny ale za poslední dva roky výrazně klesly, náklady naopak rostou," upozornil Hanka.

V Česku je evidováno více než 400 velkých pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10 960 hektarů v roce 2019 na 11 326 hektarů. Letos pěstební plocha zeleniny překročila 12 000 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.11.2021 06:13
Je to pěkný koníček - lepší, než chodit do hospody. Ale pokud to lidi dělají z ekonomických důvodů, tak je to ukázka toho, jak dál chudneme.
Odpovědět

Jirka Černý

8.11.2021 08:45 Reaguje na Richard Vacek
Až na vyjímky je doma vypěstovaná zelenina to nejdražší co může být.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

8.11.2021 10:46 Reaguje na Jirka Černý
Souhlasím. Ekonomicky to nemůže vyjít, ale na druhou stranu je třeba dodat, že taková zelenina se co do kvality nedá srovnat s kupovanou, pokud se pěstuje správně. Upřímně řečeno, nemít vlastní produkci ze zahrady, zeleninu z marketů bych si odpustil asi úplně,nic zdravého to není.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 11:21 Reaguje na pavel peregrin
Plně s vámi souhlasím. Já to vše pěstuji z principu,
neboť považuji půdu za drahou na to, aby byla pouze
krátce střiženým trávníkem, bazénem, nebo zámkovou
dlažbou. U mne slouží hmyzu, ptákům, žije tu ježek, užovka, ještěrky, žáby, kteří jsou obětmi sekaček
u sousedů se střiženými trávníky a vyhnáni pryč. Zelenina ze zahrady je tak pouze bonus k tomu, že
je kusem přírody a ne sterilního prostředí ve stylu dnešní doby. Když jsem v létě instaloval nektarová krmítka pro motýly do záhonu jahod, tak se sousedi divili, že je tu tolik motýlů, které na sestřiženém chemickém trávníku oni nikdy neuvidí. O tom všem je nejenom produkce potravin, ale i ta praktická ochrana přírody na rozdíl od těch "gryndýlových" plánů jak zachránit svět. Dělat to každý alespoň v malém, tak tu není tolik pláče, že mizí tohle a tohle. Ty možnosti jsou i ve velkém, kdy by stačilo desetinu plochy energetické kukuřice nahradit biopásy a klidně je i zadotovat stejně, jako ty bioplynové nesmysly. To by ale o tom museli
rozhodovat skuteční ekologové a ne ti ekologisti
zaháčkovaní na těch všech OZE nesmyslech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2021 13:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Naprostý souhlas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 14:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Určitě máte taky jesličky pro úředního šimla, krmítko pro ropáky a podobnou havěť, malý ropný vrt i uhelnou eketrárničku.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.11.2021 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak krmítka jsou pro ptáky pane Hanzl. "Podobná havěť se nakrmí se slepicemi. Jesličky pro srnčí zvěř byste taky našel. K tomu pár desítek hlavně jehličnatých dřevin v květináčích. Pár metrů na bylinky. Ostružiny , maliny, kanadské borůvky , jahody. Ořech, pár sloupových jabloní, angrešt , rybíz. Nyní pujde dolů stará hrušeň a místo ní bude skleník. K tomu kompost a pár hrání dřeva. Na rozdíl od vás netopím plynem. No a samozřejmě udržovaný trávník. Chci vědět na co šlapu.Toho neudržovaného je za plotem dost a dost. Jinak samozřejmě zelenina z obchodu vyjde bezpracně a podstatně ještě levněji.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 17:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Evidentně vám dochází "palivo"(střelivo)
a tak plácáte nesmysly. Sám z toho, co jsem
psal asi neděláte a pouze se od PC snažíte
na Ekolistu zachránit svět. Ten se pane
chrání činy a ne slovy, a ty vaše činy
jsou plyn od nepřítele k topení, auto na
palivo z ropy od nepřítele, proud z JE
postavené nepřítelem a hnusné uhelky,
zbytečné plýtvání elektřiny sepisováním
zbytečných blábolů a na závěr dodám, že
kázat vodu a pít víno je to nejhnusnější,
co provádíte. Zpytujte svědomí a urychleně buďte příkladem. Do doby mlčte a styďte se ROPÁKU !!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:06 Reaguje na pavel peregrin
Souhlas s tím, že ta chuť je někde úplně jinde.
Ale taky souhlas, že to vždy bude jen občasné příležitostné zpestření, plně závisející co od sousedů a příbuzných vysomruji:-))), bo práce jak na kostele a s prominutím sežráno je to za chvilku a na to nemám nervy:-/.

To ovoce a ořechy jsou lepší, práce méně a je toho o dost víc ... i po vypálení:-))).
Odpovědět
Pe

Petr

8.11.2021 12:35 Reaguje na Jirka Černý
Přepočítávat na peníze i svůj volný čas znamená být otrokem peněz.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:15 Reaguje na Petr
A přepočítávat svůj volný čas na výnosy ze záhumenku znamená být otrokem čeho:-)))?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

8.11.2021 15:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Výnosy ze záhumenku nikdo rozumný neřeší. Jde o pocit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:32 Reaguje na Jarek Schindler
Asi tak ... buď vás to baví a naplňuje, nebo to nemá cenu dělat ... pokud tedy člověk fakt nemusí, což v našich končinách jsou fakt výjimečné případy.

Třeba když má někdo asertivní manželku, maminku, tchyni a tak.-))).
Hmmm ... vono těch výjimek koukám bude možná docela dost:-).
Odpovědět
ig

8.11.2021 14:31
Pěstuji rajčata na výměře 0.000025 ha.
Odpovědět
KV

Karel Vančura

2.12.2021 09:29
Když se na to podívám pouze z pohledu peněz, je to nesmysl si něco pěstovat. Jenomže ono to má další benefity:
- jednak se dělá něco málo pro přírodu (lepší jak anglický trávník nebo beton)
- je to koníček
- je to možnost, jak trávit čas smysluplně s celou rodinou
- vím, co jím (co jsem si na záhonek nenasypal, to tam prostě není)

A chuť čerstvého a poctivě dozrálého ovoce nebo zeleniny rovnou ze záhonku nebo ze stromu je prostě nepřekonatelná
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

18.3.2024 20:34
Pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu je taky to nejlepší, co můžete udělat :-) . Já se snažím využít každý kousek naší zahrady, protože děti jsou jako kobylky a skoro všechno stihnout spást během léta :-D . většinou nám zbydou hrušky a jablka, tak jsem koupila sušičku ovoce z https://www.all-the-best.eu/ , ať máme na zimu nějaké zdravé mlsání :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist