https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelenskyj-zada-dalsi-sankce-proti-rusku-vcetne-energetiky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelenskyj žádá další sankce proti Rusku, včetně energetiky

11.5.2022 01:28 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajina potřebuje, aby západní země zavedly další sankce proti Rusku, včetně opatření týkajících se energetiky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to řekl poslancům slovenského parlamentu v projevu, který byl vysílán prostřednictvím videopřenosu. Státy Evropské unie se zatím nedohodly na šestém balíčku protiruských sankcí, jehož návrh předpokládá zákaz dovozu ruské ropy. Vystoupení Zelenského přítomní slovenští poslanci a členové vlády ocenili potleskem vestoje, část zástupců opozice jeho projev ignorovala.
 

"Potřebujeme další balík sankcí. Rovněž energetické sankce. Je třeba odmítnout (ruskou) ropu, protože to je otázka svobody," uvedl Zelenskyj, jehož země čelí od 24. února vojenské invazi Ruska.

Ukrajinský prezident vyjádřil pochopení, že pro Slovensko by bylo těžké odpojit se od dodávek ruské ropy, na jejímž dovozu je závislé. Bratislava žádá přechodné období pro případ embarga na dovoz ruské ropy, na rozdíl od dosavadního postoje Maďarska ale schválení zákazu jejího dovozu do EU Slovensko podle dřívějších informací blokovat nehodlá.

Zelenskyj poděkoval Bratislavě za pomoc během válečného konfliktu na Ukrajině. "Každá země chce žít svobodně a vybrat si svou budoucnost," řekl prezident, který v projevu připomněl rok 1968, kdy se odehrála invaze vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do tehdejšího Československa. Podle ukrajinského prezidenta je nyní třeba ruská vojska zastavit, v opačném případě budou postupovat dál, i na Slovensko. Řekl, že hlavním nástrojem, který Ukrajině pomáhá, jsou zbraně. Nepřímo vybídl západní země k dodávkám letadel a vrtulníků. Slovensko dříve předalo Ukrajině například systém protivzdušné obrany S-300.

Projev Zelenského si ve slovenském parlamentu vyslechl také premiér Eduard Heger a členové jeho vlády. Naopak část zástupců opozice už předem ohlásila, že při Zelenského projevu odejde z jednacího sálu sněmovny. Mezi nimi byl i šéf opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, který v pondělí označil ukrajinského prezidenta za lháře. Bývalý trojnásobný slovenský premiér Fico se po invazi Ruska do sousední země postavil proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Odpoledne pak slovenská sněmovna schválila rezoluci, kterou odsoudila vojenskou agresi Ruska vůči Ukrajině včetně zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Moskvu vybídla k ukončení bojů a k respektování územní celistvosti Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích. Slovenský parlament zároveň ocenil ty obyvatele Ruska a představitele tamních institucí, kteří odsoudili invazi na Ukrajinu. Na návrh vládních poslanců sněmovna také pozastavila činnost parlamentní skupiny přátelství s Ruskem a s Běloruskem, z jehož území rovněž zaútočili ruští vojáci na Ukrajinu.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.5.2022 06:26
Hlasem,
který zní jako rozkaz.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.5.2022 07:22
Osobně Zelenského chápu, bez ruských fosilních paliv ekonomika EU klekne a nebude moci zásobovat Ukrajinu zbraněmi nebo finančně.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.5.2022 10:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
1+
Odpovědět
ZK

Zan K.

11.5.2022 13:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč prosím. Vždyť většina UA oligarchů jsou za hranicemi a žeby tam byli bez majetku pochybuju.
Odpovědět
DV

Daniela V.

11.5.2022 08:38
Už je to nuda .....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.5.2022 09:02
Tak nevím, komu se ty kohoutky podaří zavřít nejrychleji. Snaží se o to Putin, Brusel, naši politici a teď i Zelenskij.
Skoro to vypadá, že jednají ve shodě a měl by si na ně posvítit antimonopolní úřad.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.5.2022 10:01 Reaguje na Richard Vacek
1+
Odpovědět
va

vaber

11.5.2022 17:46 Reaguje na Richard Vacek
je to jen divadlo pro plebs , je třeba nejdřív plebsu naklofat do kebulí , že za všechen ten bordel a hlavně za zdražování, co dnes v Evropě je, může někdo jiný a ne ten houf co sedí kolem veliké Uršuly, aby plebs nereptal,
vyprovokovali Rusy , mají co chtěli a strýček Sam si v pozadí mne ruce,
zase jeden velký úspěch tajných služeb,
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.5.2022 08:44 Reaguje na vaber
No tvl. Ty máš dost.
Odpovědět
va

vaber

12.5.2022 08:59 Reaguje na Petr Eliáš
na víc jsi se nezmohl
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.5.2022 10:20 Reaguje na vaber
Smát se těm tvým blbostem mi naprosto stačí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist