https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleny-hotel-mosaic-house-samotne-hosty-k-ekologii-nenuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

„Zelený“ hotel Mosaic House samotné hosty k šetrnosti nenutí

31.10.2010 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Máme ověřeno, že v létě se nám daří ohřívaní vody bez potřeby plynu,“ říká Fišková k několika technologiím, které dohromady dokáží pokrýt spotřebu teplé vody.
„Máme ověřeno, že v létě se nám daří ohřívaní vody bez potřeby plynu,“ říká Fišková k několika technologiím, které dohromady dokáží pokrýt spotřebu teplé vody.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Hotel Mosaic House v Praze je podle autorů jeho rekonstrukce ve specifickém slova smyslu „zelený“. Nejedná se o hotel, kde by své hosty nutili jíst biopotraviny a k cestě do šestého patra používat schody. Hotel je ojedinělý nejnovějšími technologiemi, které umožňují úsporu energie a recyklaci „šedé“ vody.
 

Hotel vznikl v centru Prahy na dříve nevzhledných místech. Rekonstrukce probíhala podle autorů od srpna 2007 do letošního června a investiční náklady včetně nákupu budovy dosáhly 400 milionů korun. Oficiálně byl hotel otevřen v pátek.

Podle Jürga Zwahlena, předsedy představenstva společnosti Impact-Corti, která provedla rekonstrukci, stála za zrodem myšlenky „zeleného“ hotelu snaha se odlišit. Kromě osobních důvodů hrály roli také ekonomické a marketingové faktory. „Věřím tomu, že za stejnou cenu se turisté radši ubytují v 'zeleném' než obyčejném hotelu,“ říká Jürg Zwahlen.

Zwahlen při představení hotelu řekl, že přívlastek 'zelený' pro Mosaic House znamená nejen úsporu elektřiny, plynu a vody, ale také funkční doplnění zeleně na střeše budovy, v okolí budovy i v interiéru. Podle autorů projektu nebyla před zahájením rekonstrukce v okolí žádná zeleň, pouze dva stromy určené k pokácení.

Hotel disponuje technickým vybavením, které se chová šetrně bez spoluúčasti člověka. „Systém měření a regulace monitoruje aktuální obsazenost pokojů, stav otevření oken a pak nastavuje optimální parametry vnitřního prostředí pokoje. Za každým hostem automaticky zhasíná, v prázdném pokoji resetuje zvolené prostředí na standardní 'ekologické' podmínky,“ informuje vedoucí projektu Miroslava Fišková a dodává: „Pokud má host přání chovat se neekologicky, je mu to po požádání umožněno. Nikoho k ekologickému chování nenutíme.“

Recyklace vody

Hotel disponuje systémem recyklace odpadní, tzv. „šedé“ vody ze sprch a umyvadel. Podle autorů rekonstrukce se jedná o jednu z klíčových technologií nového hotelu. Relativně čistá voda ze sprch a umyvadel se odvádí do speciálního zařízení v suterénu, které se přefiltruje a čistí. Recyklovaná voda je následně použita znovu při splachování WC nebo jako voda užitková k přívodu studené vody v úklidových komorách. Toto zařízení zajišťuje efektivní nakládání s vodou a jedná se o první komplexní instalaci v ČR, říkají autoři. „Konkrétní úspora vody je kolem 8 % z celkové spotřeby, která je v hotelech velmi vysoká,“ oznamuje Miroslava Fišková první předběžné výsledky měření.

V hotelu byla instalována i rekuperační jednotka, která z odpadní „šedé“ vody zpětně získává teplo. Hotel je prý druhou budovou na světě, který tuto rekuperaci využívá, informují autoři. Zvažuje se také využívání dešťové vody, ale v suterénu již není místo pro nádoby, které by tento krok vyžadoval. Přesto se podařilo zavést systém, díky kterému bude dešťová voda cirkulovat v systému fontánky na dvoře, řekla Fišková.

Aktivní úspora energie spočívá v kombinaci získávání energie z odpadního tepla technologických zařízení zajišťujících provoz hotelu a využitím solárních panelů na střeše hotelu. Fišková uvedla, že hotel disponuje systémem rekuperace tepla ze vzduchotechniky, kdy odchozí vzduch podle potřeby ochlazuje nebo otepluje vzduch příchozí, se kterým se mísí. Solární panely na střeše hotelu jsou využívané výhradně pro ohřev vody. Jelikož jsou ale nejvýkonnější během poledne, kdy je spotřeba teplé vody minimální, je teplá voda akumulována v suterénu a hosté hotelu ji využijí večer. „Máme ověřeno, že v létě se nám daří ohřívaní vody bez potřeby plynu,“ říká Fišková k několika technologiím, které dohromady dokáží pokrýt spotřebu teplé vody.

„Věřím tomu, že za stejnou cenu se turisté radši ubytují v 'zeleném' než obyčejném hotelu,“ říká Jürg Zwahlen
„Věřím tomu, že za stejnou cenu se turisté radši ubytují v 'zeleném' než obyčejném hotelu,“ říká Jürg Zwahlen
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz

V rámci pasivní úspory energie zde při rekonstrukci proběhlo zateplení pláště budovy a výměna původních oken za repliky s lepšími tepelně-technickými vlastnostmi. Čidla na oknech v případě jejich otevření automaticky vypínají topení nebo chlazení, uvedl ředitel Impact engeneering Josef Hruška. Musela však být zachována historická fasáda, kde jsou dlaždičky ze třicátých let. Právě kvůli nemožnosti zateplit jednu stranu získala budova pouze energetickou třídu B. „Je to spíše B+,“ říkají ale autoři projektu a dodávají, že měření se budou opakovat a výsledky budou upřesněny.

Při rekonstrukci stavby zůstaly zachovány stromy ve dvoře, přestože byly předchozím majitelem předurčeny k pokácení. Dodatečně bylo osazeno zelení zhruba 40 % plochy objektu, podle autorů rekonstrukce se jedná o všechny ploché střechy.

Pro dredaře i prezidenta

Hotel má podle provozovatele sloužit široké mozaice lidí a měl by být živý. „Je nám jedno, jestli přijde turista s dredy nebo vysoce postavený manažer. Snažíme se, aby zde byli všichni spokojeni a odcházeli s dobrým pocitem,“ říká Fišková. Hotel je prý na úrovni čtyř hvězdiček. Je zde možné ubytovat se levně v čtyřlůžkovém pokoji, standard s vyššími patry stoupá a v šestém poschodí jsou skutečně luxusní apartmány s terasou a výhledem na Prahu.

Ekoznačku zatím nemáme

Hotel je šetrný ve specifickém smyslu. Vše zařizují technologie a pokud se host chce sám chovat šetrněji a třeba se i poučit, zatím v hotelu nenajde potřebné informace. Například nikde v prostoru hotelu není upozornění na výhody a dostupnost městské hromadné dopravy. Návštěvníci hotelu se ovšem dozví, že cestu, kterou absolvují taxíkem, by mohli metrem a tramvají snadno zvládnout rychleji. "Sázíme na osobní přístup. Odkaz na MHD dostává každý host osobně. Vychází to již z lokality, kde je parkování hodně omezeno," vysvětluje Fišková pro Ekolist.cz a dodává: "Dává se mu mapička a vysvětlí základní orientační body." Fišková dále informovala, že je v přípravě i prodej lístků na MHD přímo v recepci, tyto služby se však začnou řešit po doladění technologií v budově.

Informace o dopravních možnostech je jednou z podmínek, které musí splnit ubytovací zařízení, jež chce získat ekoznačku pro hotely. V Česku se udělují dvě, národní ekoznačka Ekologicky šetrná služba a její unijní obdoba Květina (The Flower). V Praze se ekoznačkou EU mohou pyšnit hotel Adalbert, Plaza Alta Hotel nebo Hotel Adria Praha. Podle Fiškové nyní probíhá rozbor a analýza a v blízké době by měl také hotel Mosaic House tyto značky získat. "Udělení ekoznačky teprve připravujeme. Nemáme ji udělenou, ani vlastní proces na ministerstvu není v procesu. Je to záležitost spíše na začátek příštího roku, orientačně ji chceme mít před příští sezónou," řekla Fišková pro Ekolist.cz.


reklama

 
Další informace |
Úplný seznam ubytovacích zařízení s unijní ekoznačkou Květina byl v době zveřejnění tohoto článku k nalezení na této adrese.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist