https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelvusky-z-antarktidy-dokazaly-prezit-30-let-ve-zmrazenem-stavu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Želvušky z Antarktidy dokázaly přežít 30 let ve zmrazeném stavu

19.1.2016 04:12 | TOKIO (ČTK)
Želvušky jsou svou nesmírnou odolností známé. Odborníci už dříve dobře popsali stav zvaný anabióza, do něhož želvušky upadají za nepříznivých podmínek a kdy dokážou prakticky zastavit svůj metabolismus
Želvušky jsou svou nesmírnou odolností známé. Odborníci už dříve dobře popsali stav zvaný anabióza, do něhož želvušky upadají za nepříznivých podmínek a kdy dokážou prakticky zastavit svůj metabolismus
Foto | Willow Gabriel and Bob Goldstein / http://tardigrades.bio.unc.edu/
Mikroskopické organizmy zvané želvušky jsou považovány za jeden z nejodolnějších živočišných druhů na Zemi a nyní překonaly další rekord, který se týká přežití v nepříznivých podmínkách - dokázaly v pořádku přestát 30 let ve zmrazeném stavu. Informoval o tom server BBC. Ten upozornil na práci vědců v Japonsku, kteří rozmrazili vzorek mechu, jenž byl odebrán v Antarktidě v roce 1983 a od té doby skladován při teplotě minus 20 stupňů Celsia. Dvě želvušky obsažené ve vzorku se probudily k životu, a jedna z nich se pak dokonce úspěšně rozmnožila.
 

Želvušky jsou svou nesmírnou odolností známé. Odborníci už dříve dobře popsali stav zvaný anabióza, do něhož želvušky upadají za nepříznivých podmínek a kdy dokážou prakticky zastavit svůj metabolismus. V tomto stavu zvládnou přežít nejen dlouhotrvající sucho, ale také extrémně nízké i vysoké teploty nebo vliv škodlivého záření. Nejdelší zaznamenané přežití želvušky ve zmrazeném stavu dosud bylo devět let - dva exempláře rozmrazené v japonském Národním institutu polárního výzkumu ale tuto dosavadní hranici třikrát překročily.

Vědci pojmenovali dvě želvušky kódovými jmény SB-1 a SB-2 a pozorovali, zda se po rozmrazení vrátí k životu. Obě se začaly po nějaké době pohybovat a přijímat potravu. Jedna nicméně po 20 dnech uhynula. Druhá se ale začala rozmnožovat: nakladla 19 vajíček, ze 14 z nich se úspěšně vylíhly nové organizmy.

Na celém světě žije asi 400 druhů želvušek, z toho asi 110 druhů se vyskytuje i v České republice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist