https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-ma-vyhrady-ke-jmenovani-hladika-ministrem-neni-nyni-pripraven-tak-ucinit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman má výhrady ke jmenování Hladíka ministrem, není nyní připraven tak učinit

4.1.2023 18:20 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | gints.ivuskans / Depositphotos
Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.
 

Hladík nyní bude informoval o prezidentově postoji předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, který dočasně ministerstvo životního prostředí vede, a lidovecké předsednictvo. Mluvčí KDU-ČSL Lucie Ješátková dnes v podvečer ČTK řekla, že Hladík by se s Jurečkou měl sejít ještě během dnešního večera. Jurečka následně situaci probere s premiérem Petrem Fialou (ODS), uvedl Hladík. Novináři nedostali prostor pro dotazy. Vyjádření Jurečky a Fialy ČTK zjišťuje.

"Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu nad tématem řízení ministerstva životního prostředí. Debata byla poměrně obsáhlá, hluboká, poměrně konkrétní," řekl Hladík. "V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí. Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá," dodal.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Fiala návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. "Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí," uvedl minulý týden premiér.

Jurečka ve čtvrtek ráno spolu s Fialou poletí do Říma na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. Dá se tak předpokládat, že budou mít při cestě prostor téma projednat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

4.1.2023 18:33
Tak hlavně že dědkovi nevadil STBák ani amnestie pro své kamarádičky. No prostě škodič až do konce. :D :D
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.1.2023 20:05 Reaguje na Petr Eliáš
Aby ti to nezůstalo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 20:25
Netřeba se vzrušovat , za dva týdny půjde bydlet do bungalovu , to už se vydrží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 20:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Upřesním. Za 3 měsíce. A celou dobu využije k tomu, aby nás ještě maximálně poškodil. Třeba jmenováním předsedy ústavního soudu, když ten stávající končí až v srpnu.
Tady je vidět, jak důležité je nezvolit si do vedení státu debila, gaunera nabo to, co jsme tam měli 8 let. A vy bečíte, jací jsme chudáci a já si myslím, že na tuhle kolektivní blbost jsme placeni ještě královsky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 20:54
Jsem přesvědčen, že tenhle zloun je jedinec, který náš nový stát poškodil nejvíce.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.1.2023 22:10
Tak má jednat prezident. Má výhrady, tak navrženého politika nejmenuje. Bohužel někteří kandidáti na prezidenta už ukázali, že jednají právě opačně. I když mají výhrady, tak zavřou oči a dělají, že o nepravostech nevědí.
Odpovědět
JH

JH

6.1.2023 08:05 Reaguje na Richard Vacek
Dle ústavních právníků by jmenovat měl. Tohle není jednání prezidenta, je to jen prachsprostá hra na to, kdo má delšího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 11:29 Reaguje na Richard Vacek
Když má výhrady, má je doložit, dokázat, že mají svou váhu. Když to neudělá, má držet pysk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist