https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-podepsal-upravu-podminek-pro-vstup-do-antarktidy-a-cinnosti-v-ni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman podepsal úpravu podmínek pro vstup do Antarktidy a činnosti v ní

17.12.2022 01:40 | PRAHA (ČTK)
Podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování upravuje novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Novela vychází z mezinárodních závazků České republiky vůči Antarktidě.
 

Novela podle vládního zdůvodnění zpřehlední povolovací režim cest do Antarktidy a přispěje k jednoduššímu dohledu nad dodržováním zákona. Nová pravidla podle vlády nahradí dvojí režim ohlášení a povolení vytvořením jednoho povolení obdobně, jako tomu je v jiných smluvních státech, například ve Švédsku nebo Nizozemsku.

Zvláštní požadavky předloha zakotvuje pro povolování některých druhů činností. Patří k nim zasahování do populací nebo stanovišť geograficky původních rostlin a živočichů v Antarktidě, odběr zvláště chráněných antarktických druhů a dovoz geograficky nepůvodních druhů rostlin, živočichů a mikroorganismů.

Novela také uvádí českou právní úpravu do souladu s jednou z příloh takzvaného Madridského protokolu. Upravuje odpovědnost za ekologické havárie, které vzniknou v důsledku vědeckých výzkumných programů, cestovního ruchu a všech ostatních činností spadajících pod Smlouvu o Antarktidě. Povinnost přijetí nápravných opatření má podle přílohy při ekologické havárii provozovatel činnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist