https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-stvrdil-zakaz-jednorazovych-nadob-na-fluorovane-sklenikove-plyny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman stvrdil zákaz jednorázových nádob na fluorované skleníkové plyny

23.2.2023 00:18 | PRAHA (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Zákaz používání jednorázových nádob na fluorované skleníkové plyny přinese vládní novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha také prodlužuje z devíti měsíců na rok lhůtu na předání takzvaných regulovaných látek, které poškozují ozonovou vrstvu, k jejich zneškodnění. Novela nabude účinností 15 dní po jejím zveřejnění ve sbírce.
 

Prodloužení lhůty se týká látek, z nichž k nejznámějším patří freony (CFC a HCFC látky) a halony. Regulovaných látek, které se shromažďují k předání ke zneškodnění, je podle předlohy velmi malé množství vzhledem k zákazu jejich výroby, prodeje a užívání od počátku roku 2010.

Počet zařízení v provozu, které tyto látky využívají, se stále snižuje. Proto je podle zdůvodnění ekonomicky přijatelnější předávat větší množství regulovaných látek ke zneškodnění najednou a v delším časovém úseku.

U nutnosti povolení pro zneškodňování a regeneraci fluorovaných plynů pak zpráva uvádí, že přestože je nakládání s těmito látkami povoleno, je nutné tyto látky regulovat kvůli jejich vlivu na zesilování skleníkového efektu. Novela také rozšiřuje dosavadní zákaz uvádění jednorázových nádob pro fluorované plyny na trh i na jakékoliv nakládání s takovými obaly na území Česka.

K dalším změnám patří například úprava podoby celního prohlášení dovozců fluorovaných plynů, aby mohlo být lépe kontrolovatelné dodržování přidělených kvót. Novela by měla také zjednodušit systém vydávání certifikátů pro nakládání s regulovanými látkami a F-plyny.

Do zákona bylo podle vlády třeba doplnit dosud chybějící sankce za nedovolené využívání hasicích přístrojů či systémů požární ochrany s obsahem halonů, které spadají mezi regulované látky, po datu, kdy už nemohou být tyto přístroje provozovány.

Novelu připravilo předloni ministerstvo životního prostředí ještě pod vedením Richarda Brabce (ANO). Sněmovna v předvolebním složení ji ale nestihla projednat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist