https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-budou-moci-z-fondu-obnovy-cerpat-penize-na-posileni-kapacit-lng
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU budou moci z fondu obnovy čerpat peníze na posílení kapacit LNG

6.6.2022 01:08 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Peněz z nového unijního fondu obnovy, který byl vytvořen na podporu hospodářského růstu po pandemii covidu-19, budou moci země Evropské unie využívat k posílení svých kapacit zkapalněného zemního plynu (LNG). Řekl to podle agentury Reuters eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.
 

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se země EU usilovně snaží zbavit se závislosti na dovozu ruského plynu. Budování nové infrastruktury umožňující import většího množství zkapalněného zemního plynu nikoli z Ruska je součástí unijní strategie.

Gentiloni rovněž řekl, že po létě hodlá představit reformu unijního Paktu stability. Nová pravidla podle něj budou pravděpodobně zohledňovat dluhové cíle jednotlivých zemí.

Komise platnost rozpočtových a dluhových pravidel známých jako Pakt stability a růstu pozastavila předloni v reakci na koronavirovou krizi a původně je chtěla obnovit už letos. Ruská agrese na Ukrajině ji však přiměla plán přehodnotit. Vládám proto nechá volnější ruce v otázkách rozpočtových schodků a veřejných dluhů ještě celý příští rok.

Gentiloni dnes poznamenal, komise chce učinit pozměněné limity pro půjčování peněz "méně abstraktní a méně rigidní".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

6.6.2022 16:17
"Může se čerpat", to je, jako obvykle, považováno za dobrou zprávu. Že to někdo musí zaplatit, nebo někde ty peníze budou chybět, proč se na toto zapomíná?
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

12.6.2022 19:46
LNG je nesmysl, stejně jako embargo na ruský plyn či ropu.
Zahraniční distributoři podepsali s Gaspromem více jak 50 dvojstranných smluv. Embargoje pouze politické pokrytectví. Rusko je velmi spolehlivý obchodní partner. . . . takže stupnidní vlády EU ( díky nátaku USA ) hospodářsky střílí do vlastních řad.
Byla to Ukrajina, která na nátlak USA zastavila tranzit ruského plynu - byla to podmínka pro úvěr 40 miliard USD na nákup zbraní.
Zelenský je fakt "génius" - zadlužil svoji zemi na desítky let. . . . amíci si to tam pak rozeberou, protože úvěr nedostala UA od US vlády- ale přímo od FEDu - takže od Rotschildů. . . .Zelenský prodal svoji vlastní zem, svůj vlastní národ - je to vlastizrádce a válečný zločinec.
LNG je další ekonomická rána pro české firmy a domácnosti.
Proč kupovat drahý, americký LNG ( který amíci kupují v rusksých přístavech a když ho prodávají dál už jako americký - řvou smíchy nad stupiditou kupujících )
Naše vláda je bohužel - banda diletantů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist