https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-dnes-budou-demonstrovat-proti-zmenam-v-dotacich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci budou dnes demonstrovat proti změnám v dotacích

11.1.2022 09:05 | PRAHA (ČTK)
Vadí jim mimo jiné nedostatečné projednání plánovaných změn se zemědělskou veřejností.
Vadí jim mimo jiné nedostatečné projednání plánovaných změn se zemědělskou veřejností.
Zemědělci budou demonstrovat proti změnám dotačních plánů, které určí, jak se budou vyplácet peníze mezi lety 2023 a 2027. Od 17:30 budou protestovat před úřadem vlády, kde by se mělo jednat právě o tomto plánu. Vadí jim mimo jiné nedostatečné projednání plánovaných změn se zemědělskou veřejností. Proti argumentům Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR se staví Asociace soukromého zemědělství (ASZ), která si naopak změny ve strategii, kterou odsouhlasila bývalá vláda, přeje.
 

Ministerstvo zemědělství nově vedené lidovci v prosinci oznámilo, že se rozhodlo pro úpravy plánu připraveného bývalým vedením úřadu, tak aby byl šetrnější k přírodě a půdě. Vyjednalo také posun termínu odeslání finálního návrhu k posouzení EK. Původní verzi plánu ekologické organizace kritizovaly, podle nich dostatečně nepřispívala k ochraně přírody a krajiny. Podle lednového vyjádření mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého je potřeba odeslat plán EK co nejdříve.

Pokud změny, jako je například takzvané zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, Agrární komora plánuje i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle prezidenta komory Jana Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.

Podle ASZ nepůjde dnes o spontánní setkání zemědělců, ale o dokonale nachystanou manipulaci, který má "oklamat" nic netušící členy komory a zaměstnance zemědělských podniků, aby podpořili plán, na kterém podle asociace budou v dalších letech vydělávat jenom majitelé největších podniků. Dále pak se podle ní vedení komory snaží ukázat vládě svou sílu a zároveň ukázat společnosti, kdo ovládá české zemědělství. Ve středu pak chce ASZ vysvětlit svá tvrzení na tiskové konferenci. Naopak komora tvrdí, že pokud dojde ke změnám, ohrozí se tak významná část českého zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

12.1.2022 08:18
Kdo ovládá české zemědělství, to samosebou víme. Zajímavá otázka je, jestli má vláda koule na to, změnit kurs k lepšímu. A ukáže nám to hned po svém nástupu. Tak to bude psycho...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist