https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-v-pardubickem-kraji-nechteji-zmensovat-osevni-plochy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci v Pardubickém kraji nechtějí zmenšovat osevní plochy

29.10.2019 00:39 | PARDUBICE (ČTK)
Zemědělci v Pardubickém kraji se brání zmenšování osevních ploch, které chce prosadit vláda. / Ilustrační foto
Zemědělci v Pardubickém kraji se brání zmenšování osevních ploch, které chce prosadit vláda. / Ilustrační foto
Zemědělci v Pardubickém kraji se brání zmenšování osevních ploch, které chce prosadit vláda. Podle navrhovaného vládního nařízení by jedna plodina od roku 2021 mohla být maximálně na 30 hektarech. Pro pole ohrožené erozemi by mělo nařízení platit už příští rok. Jinak podniky nedostanou dotace. Farmáři z Pardubického kraje to považují za neefektivní zásah do jejich podnikání. Zároveň vláda přichází s něčím, co je dávno zavedené, řekli novinářům.
 

"Naši zemědělci řádně hospodaří, jejich zájmem je, aby půda byla úrodná, aby co nejvíc vody vsakovala. Nepotřebují, aby jim někdo diktoval, na kolika hektarech to mají dělat," řekl ředitel Okresní agrární komory ve Svitavách Josef Gracias.

"Podle mě je to zbytečná administrativní zátěž našich zemědělců. Aby byla půda úrodná, vyžaduje střídání plodin. Projednává se stará věc, kterou naši zemědělci dávno praktikují," dodal Gracias.

Nařídit plošně zemědělcům, aby měli jednu plodinu na 30 hektarech a na větší ploše ne, je podle Graciase také problematické. "Jsou to malé výměry, které rozkouskují velké hony na malé parcely, ale nic to neřeší ve vazbě na hospodaření s vodou. Spíš by se mělo zamezit výstavbě velkých parkovišť a zabetonovaných ploch," řekl Gracias.

Vláda ve svém prohlášení navrhuje větší pozemky oddělit ochranným pásmem, na kterém bude tráva nebo pícniny. Nebo na větším pozemku střídat plodiny, plocha pro jednu plodinu by měla být menší než 30 hektarů.

Plochy už podle Graciase zemědělci mají rozdělené na erozně ohrožené a vysoce erozně ohrožené. "Tento systém už funguje, jsou tam přerušovací pásy. Pak jsou samozřejmě plochy, které jsou na rovině, které nejsou erozně ohrožené. Tam se střídání plodin samozřejmě dělá, ale ve větším měřítku, než je 30 hektarů," řekl Gracias.

Skeptický je i zemědělec a činovník chrudimské agrární komory Jaroslav Kopista. Podle něj by měla být dvacetiprocentní tolerance na třicetihektarová pole. "Máme pole s rozlohou 30,06 hektaru. Přijde ouřada a dá mi pokutu, že tam mám jenom jednu plodinu a překračuji limit? Mám k tomu pesimistický postoj. Jsem proti plošným nařízením. Dojde k prodražení výroby, zbytečnému ježdění s postřiky na jeden pozemek kvůli dvěma plodinám," řekl Kopista.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

2.11.2019 06:23
Vodu tohle opatření vůbec neřeší. Ale je to zřejmě úlitba bohům.
Tohle pro Vás děláme, tak nekoukejte pod pokličku.
Jak se píše ve výše uvedeném článku, bude to znamenat leckdy zvýšení spotřeby neobnovitelných zdrojů, nafty a postřiků, protože tam kde stačila dříve jedna cesta, budou dnes dvě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist