https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelske-muzeum-predstavi-u-prilezitosti-200.vyroci-narozeni-mendela-historii-slechtitelstvi-a-plemenarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělské muzeum představí u příležitosti 200. výročí narození Mendela historii šlechtitelství a plemenářství

24.7.2022 01:20 | PRAHA (ČTK)
Johann Gregor Mendel je považován za zakladatele nauky o dědičnosti.
Johann Gregor Mendel je považován za zakladatele nauky o dědičnosti.
Licence | Volné dílo (public domain)
V Národním zemědělském muzeu mohou od pátku návštěvníci vidět novou výstavu nazvanou Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství. Vznikla při příležitosti 200. výročí narození Johanna Gregora Mendela, který je považován za zakladatele nauky o dědičnosti. Formou časové osy představuje návštěvníkům nejdůležitější momenty z historie šlechtitelství a plemenářství, řekla autorka výstavy Lucie Kubásková a ředitel muzea Zdeněk Novák.
 

Výstava je podle její autorky koncipována tak, aby zasadila Mendelovo dílo a odkaz do širší souvislosti a představila historii od doby, kdy začala domestikace prvních živočichů až po genové inženýrství. "Chceme ukázat, jaké byly nejvýznamnější objevy, čím české země světovému pokroku přispěly," řekla.

Výstava má proto podobu časové osy, kde jsou zdůrazněny nejdůležitější momenty z historie šlechtitelství a plemenářství. Přiblíží návštěvníkům mimo jiné, odkud se šířily jednotlivé druhy rostlin a živočichů nebo také největší objevy, které proslavily české šlechtitelství ve světě. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na zahájení výstavy zmínil například přeštické prase, starokladrubského koně či sladovnický ječmen Diamant.

Jednou z hlavních dominant výstavy je kostra plnokrevníka Gradiva, který patřil k nejúspěšnějším dostihovým koním své doby a nejvíce využívaným plemeníkům v historii československého chovu koní.

Novák připomněl, že Mendelovo 200. výročí narození připomíná celá řada aktivit po celém Česku, například v pobočce muzea ve Valticích nebo v Ostravě. Pražskou výstavu doprovází panelová výstava s komiksem z Mendelova života od výtvarníků Venduly Chalánkové a Jána Obyšovského.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

24.7.2022 08:05
Ono by bylo lepší, kdyby nic nevypadal, etika a morální aspekt velkému množství “ vědců “ nic neříká a došlo to tak daleko, že Homo Sapiens je zároveň pokusný morčetem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist