https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemrel-sudan-byl-poslednim-samcem-nosorozce-bileho-severniho-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel Sudán. Byl posledním samcem nosorožce bílého severního na světě

20.3.2018 12:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Včera odpoledne v africké Ol Pejeta zemřel poslední samec nosorožce bílého severního Sudán.
Včera odpoledne v africké Ol Pejeta zemřel poslední samec nosorožce bílého severního Sudán.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Stejskal / Safari Park Dvůr Králové
Včera odpoledne v africké Ol Pejeta zemřel poslední samec nosorožce bílého severního Sudán. Podle Jana Stejskala ze Safari Parku Dvůr Králové se Sudánův zdravotní stav za posledních 24 hodin dramaticky zhoršil.
 
Sudán trpěl na infekci v pravé zadní noze. "Už nebyl schopen se postavit na nohy," říká Jan Stejskal. Proto se zástupci Safari Parku Dvůr Králové, rezervace Ol Pejeta a Kenya Wildlife Service rozhodli neprodlužovat jeho trápení a přistoupili k eutanazii.

"Sudán prožil krásný a dlouhý život a bude nám chybět," říká Jan Stejskal. "Šance na záchranu tohoto druhu však nejsou ztraceny. A dokonce stále existuje naděje, že se ještě dočkáme Sudánových dalších potomků," dodává.

Sudán původně pocházel z Afriky. V jižním Sudánu ho spolu s dalšími pěti nosorožci v roce 1975 odchytil někdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner. Během let, která Sudán strávil v Evropě, se jeho původní druh z Afriky kvůli pytlákům vytratil.

Na rodný kontinent se Sudán dostal až v roce 2009, spolu s dalšími nosorožci bílými. Odborníci tehdy doufali v to, že v přirozeném prostředí by se mohla zvířata přirozeně rozmnožit.

Po přesunu se zlepšil zdravotní stav zvířat, u obou samic se postupně zlepšily hormonální cykly, a pravidelně se pářily. Později ale v jejich hormonálních cyklech nastal útlum. V říjnu 2014 v rezervaci stářím uhynul samec Suni, který byl podle odborníků zřejmě posledním severním bílým samcem, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce. Vědci se pak pustili do pokusu zachránit druh umělou reprodukcí. Ta je poslední šancí, jak světu zachovat nosorožce bílé severní.

Po Sudánově smrti zůstávají na světě poslední dvě samice nosorožce bílého severního, jeho dcera Nájin a její dcera Fatu, obě narozené ve Dvoře Králové a nyní žijící v rezervaci Ol Pejeta.

Jiní nosorožci severní bílí, označovaní též jako tuponosí severní, v zajetí nežijí, ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist